VejleMuseernes Arkæologer

VejleMuseernes Arkæologer

Story Group

Følg med i arkæologernes arbejde på VejleMuseerne

VejleMuseerne har det arkæologiske ansvar for både Vejle, Fredericia og Hedensted kommuner.

Med en gravemaskine skraber de muldlaget af i baner, så de kan se, om der skulle være arkæologiske levn under muldlaget, som kan være 25-100 cm tykt. Finder arkæologerne noget interessant, foretager de ofte en egentlig arkæologisk udgravning, hvor der både bruges gravemaskiner og håndkraft.

Når arkæologerne kommer hjem, skriver de beretning om udgravningerne samt en kulturhistorisk rapport, som fortæller om fundene i et let forståeligt sprog. 

Kontakt arkæolog Anders Horsbøl Nielsen på anhor@vejle.dk, hvis du gerne vil høre mere om en specifik udgravning.

Læs mere om reglerne for udgravninger på privat grund og på erhvervsgrunde her.

Længere nede på siden kan du læse om arkæologiudstillingerne på Kulturmuseet Spinderihallerne: de to permanente og særudstillingen GULD & KAOS, der står indtil december 2019. På museet udstiller vi også løbende forskellige nye fund fra vores ansvarsområde.

Arkæologernes Ugerevy

Arkæologernes ugerevy

Hver uge laver arkæologerne en ugerevy, hvor de fortæller om deres arbejde. Ugerevyerne handler blandt andet om aktuelle udgravninger, den efterfølgende bearbejdning, formidling og danefæ.

Vælg mellem afsnit ved at trykke på ikonet med de tre streger og den lille pil.

Du kan også finde alle afsnit af ugerevyen fra 2018 på vores youtube-kanal eller på Facebook.

  • Museumsinspektør - arkæologi
Katrine
Balsgaard Juul

GULD & KAOS

Særudstilling på Kulturmuseet Spinderihallene
02.02.19 - 15.12.19

I 500-tallet blev der ofret store mængder guld i det nuværende Danmark. De mange guldofringer i den periode kan have været en desperat befolknings løsning på det kaotiske mørke, som skabte sult, kulde, fejlslagne afgrøder og øget dødelighed blandt mennesker og dyr.

Oplev guldskatten fra Hjarnø og den fascinerende fortælling om den kaotiske periode i 500-tallet, hvor guder, klima, ofringer og guld smelter sammen!

Læs mere om udstillingen HER

Kulturmuseet Spinderihallerne er åbent tirs - søn kl 10-17.
Der er gratis adgang til museets udstilinger.

GULD & KAOS er støttet af Beckett-FondenAage og Johanne Louis-Hansens Fond og Toyota Fonden. Tak!

Tings tale

Jernalderen (ca. 500 f. Kr. - ca. 750 e. Kr.) var en tid med megen ufred, stammekrige og konflikter. Men det var også en tid, hvor jernalderbønderne dyrkede jorden og udviklede deres færdigheder og produkter inden for både smedehåndværket, pottemagerhåndværket og træskærerhåndværket, og hvor væve- og strikketeknikker blev yderligere forfinet.

Kulturmuseet Spinderihallernes jernalderudstilling "Tings tale" indeholder flere end 200 genstande fra den 1.200 år lange jernalder. Alle genstande er fundet i Danmark, men nogle enkelte kommer så langt væk fra som Romerriget.

Her kan du læse en længere artikel om jernalderen.

Mosens kraft

Udstillingen Mosens kraft er en ganske særlig del af Kulturmuseet Spinderihallerne. Gæsterne går gennem en lang spiral, hvor fugleskrig og toner fra en lur giver en let uhyggelig følelse af at være i nærheden af en mose eller en sø i oldtiden. Efter at have gået rundt og rundt kommer man endelig ind til hende: Til moseliget fra Haraldskær, bedre kendt som dronning Gunhild.

Vi ved slet ikke, om hun var dronning, men vi ved, at hun døde i jernalderen, dvs. for 2.000 år siden og blev lagt i en mose vest for Vejle, hvor trækroge over albuer og knæ holdt hende nede i mosen.

Kom og se hende - hvis du tør!

Her kan du læse en længere artikel om dronning Gunhild.

 

Kulturmuseet Spinderihallerne

Kulturmuseet Spinderihallerne er et museum, hvor ingen siger ”fingrene væk” – tværtimod gælder ”fingrene frem”, for man må gerne røre ved tingene.

Museet er sammensat af forskellige udstillinger, der beskriver forskellige dele af Vejleegnens historie. Fra jernalderen til i går.

Læs mere om Kulturmuseet Spinderihallerne, udstillingerne og praktisk information HER.

Adresse:
Spinderigade 11
7100 Vejle

Åbningstider:
Tirsdag - søndag kl. 10-17.
Aftenåbent til kl 20 anden tirsdag i måneden (ikke februar, juli og august). Datoer i 2018: 8/1, 12/3, 9/4, 14/5, 11/6, 13/8, 10/9, 8/10, 12/11 og 10/12 
Mandag lukket, dog åbent 2. påskedag og 2. pinsedag.

Museet er lukket: 24., 25., 26. og 31/12 samt 1/1