VejleMuseernes Arkæologer

VejleMuseernes Arkæologer

Story Group

Følg med i arkæologernes arbejde på VejleMuseerne

VejleMuseerne har det arkæologiske ansvar for både Vejle, Fredericia og Hedensted kommuner.

Med en gravemaskine skraber de muldlaget af i baner, så de kan se, om der skulle være arkæologiske levn under muldlaget, som kan være 25-100 cm tykt. Finder arkæologerne noget interessant, foretager de ofte en egentlig arkæologisk udgravning, hvor der både bruges gravemaskiner og håndkraft.

Når arkæologerne kommer hjem, skriver de beretning om udgravningerne samt en kulturhistorisk rapport, som fortæller om fundene i et let forståeligt sprog. 

Kontakt arkæolog Anders Horsbøl Nielsen på anhor@vejle.dk, hvis du gerne vil høre mere om en specifik udgravning.

Læs mere om reglerne for udgravninger på privat grund og på erhvervsgrunde her.

Længere nede på siden kan du læse om de to spændende permanente arkæologiudstillinger på Kulturmuseet Spinderihallerne. På museet udstiller vi også løbende forskellige nye fund fra vores ansvarsområde.

Arkæologernes Ugerevy

Arkæologernes ugerevy

Hver uge laver arkæologerne en ugerevy, hvor de fortæller om deres arbejde. Ugerevyerne handler blandt andet om aktuelle udgravninger, den efterfølgende bearbejdning, formidling og danefæ.

Vælg mellem afsnit ved at trykke på ikonet med de tre streger og den lille pil.

Du kan også finde alle afsnit af ugerevyen fra 2018 på vores youtube-kanal eller på Facebook.

  • Museumsinspektør - arkæologi
Katrine
Balsgaard Juul

Tings tale

Jernalderen (ca. 500 f. Kr. - ca. 750 e. Kr.) var en tid med megen ufred, stammekrige og konflikter. Men det var også en tid, hvor jernalderbønderne dyrkede jorden og udviklede deres færdigheder og produkter inden for både smedehåndværket, pottemagerhåndværket og træskærerhåndværket, og hvor væve- og strikketeknikker blev yderligere forfinet.

Kulturmuseet Spinderihallernes jernalderudstilling "Tings tale" indeholder flere end 200 genstande fra den 1.200 år lange jernalder. Alle genstande er fundet i Danmark, men nogle enkelte kommer så langt væk fra som Romerriget.

Her kan du læse en længere artikel om jernalderen.

Mosens kraft

Udstillingen Mosens kraft er en ganske særlig del af Kulturmuseet Spinderihallerne. Gæsterne går gennem en lang spiral, hvor fugleskrig og toner fra en lur giver en let uhyggelig følelse af at være i nærheden af en mose eller en sø i oldtiden. Efter at have gået rundt og rundt kommer man endelig ind til hende: Til moseliget fra Haraldskær, bedre kendt som dronning Gunhild.

Vi ved slet ikke, om hun var dronning, men vi ved, at hun døde i jernalderen, dvs. for 2.000 år siden og blev lagt i en mose vest for Vejle, hvor trækroge over albuer og knæ holdt hende nede i mosen.

Kom og se hende - hvis du tør!

Her kan du læse en længere artikel om dronning Gunhild.

 

Kulturmuseet Spinderihallerne

Kulturmuseet Spinderihallerne er et museum, hvor ingen siger ”fingrene væk” – tværtimod gælder ”fingrene frem”, for man må gerne røre ved tingene.

Museet er sammensat af forskellige udstillinger, der beskriver forskellige dele af Vejleegnens historie. Fra jernalderen til i går.

Læs mere om Kulturmuseet Spinderihallerne, udstillingerne og praktisk information HER.

Adresse:
Spinderigade 11
7100 Vejle

Åbningstider:
Tirsdag - søndag kl. 10-17.
Aftenåbent til kl 21.30 anden tirsdag i måneden (ikke juli+august). Datoer i 2018: 8/5 - 12/6 - 11/9 - 9/10 - 13/11 - 11/12
Mandag lukket, dog åbent 2. påskedag og 2. pinsedag samt mandag i uge 42.

Museet er lukket: 24., 25., 26. og 31/12 samt 1/1