Dagligliv og håndværk i jernalderlandsbyen (proces) (3.-6. kl.)

Section group

Rollespil med fokus på arbejdsprocesser, der tager udgangspunkt i vores viden om jernalderens håndværk

Elevgruppe: 3.-6. klassetrin

Nøgleord: arbejdsprocesser knyttet til håndværkene, markarbejde, dyrehold og mad.

Tidsramme: 1, 2 eller 3 dage (2-3 dags med overnatning)

Indhold og forløb
I jernalderen begyndte man for alvor at se forskellige håndværk etableret som selvstændige erhverv. I værkstederne arbejder eleverne med forskellige processer som knytter sig til værkstederne. Smedene kan f.eks. svide kul og pottemagerne kan sanke træ i skoven og brænde lerkar.

Gennem dette forløb får eleverne et nærmere indblik i, hvordan man levede i jernalderen, og hvordan dagligdagen kan have været i den enkelte familie og i landsbyen.

Eleverne får mulighed for at fordybe sig i jernalderens daglige gøremål, madlavningen, brændehugning og indsamling af urter.

Jernalderfolkets livsgrundlag var dog stadig jorden og husdyrene - alle var også bønder. Sammen med bonden får eleverne kendskab til arbejdet med dyr og marker og jernalderens redskaber.

Arbejdet vil tage udgangspunkt i nogle af følgende dagligdags aktiviteter og håndværk:

• Madlavning
  • Bonde
  • Smedehåndværk
  • Træhåndværk
  • Tekstilhåndværk
  • Pottemagerhåndværk
  • Krigertræning
  • Kamplege

På planlægningsmødet aftales hvilke aktiviteter, der skal indgå i netop jeres forløb. Det er som udgangspunkt jeres ønsker og viden om eleverne, det er afgørende for valget af aktiviteter.

I visse tilfælde som f.eks. ved meget store elevgrupper vil der dog være nogle begrænsninger for det frie valg.

Fag og fælles mål i relation til undervisningsforløbet
Historie og dansk
Håndværk og design
Madkundskab