Foredrag: I hælene på folkemindesamleren Evald Tang Kristensen

Foredrag: I hælene på folkemindesamleren Evald Tang Kristensen

Event Group

Evald Tang Kristensen, Dansk Folkemindesamling, foredrag, folkeuniversitetet i vejle
Evald Tang Kristensen anses i dag for at være den største folkemindesamler i den vestlige verden.

Fra 1897 til sin død i 1929 boede Evald Tang Kristensen i Mølholm i Vejle, og det var herfra han foretog sine mange rejser rundt i Jylland for at indsamle viser, sagn og eventyr fra en landbokultur der var ved at forsvinde.

På sine mange rejser interviewede han 3.348 mennesker og nedskrev deres historier, sange og viser på 24.000 håndskrevne sider. Det indsamlede materiale befinder sig i dag i Dansk Folkemindesamlings arkiv på Det Kongelige Bibliotek i København.

Det er en enestående samling af kilder til en anden tid og til mennesker fra sociale lag, hvis historier ikke typisk blev indsamlet.

Arkivar Lene Vinther Andersen fra Dansk Folkemindesamling ved Det Kgl. Bibliotek i København fortæller om folkemindeforskningens pionerer og om videnskabens nationale og internationale betydning.

Med sig på nogle af rejserne havde Evald Tang Kristensen også en tidlig lydoptager, en såkaldt fonograf, til at forevige de gamle folkeminder.

Lene Vinther Andersen vil afspille et par fonografoptagelser af viser, samt fortælle et par sagn og eventyr.

De kuriøse og fantasifulde fortællinger rummer en unik mulighed for at komme tættere på de ellers anonyme mennesker, som fortalte dem.

Foredraget varer ca 2 timer inkl pause og arrangeres i samarbejde mellem Folkeuniversitetet i Vejle og Kulturmuseet Spinderihallerne.

En del af Kulturmuseets aktuelle særudstilling Vilde Samlinger er dedikeret til at fortælle historien om Evald Tang Kristensens livsværk.

Event Hours

Dato 

25.09.2018
Fra 19:00

Pris 

60 kr

Museum second column

Museum second column information

Kulturmuseet Spinderihallerne
Spinderigade 11
7100
Vejle

Vilde Samlinger!

Særudstilling på Kulturmuseet Spinderihallerne.
23.03.2018 - 02.12.2018

Private samleres kæreste ejendele, og nogle af de vildeste og mærkeligste genstande fra vores samling... Kom tættere på at forstå trangen, manien og værdien i at samle på ting.

Læs mere om udstillingen HER.

Kulturmuseet Spinderihallerne er åbent tirsdag - søndag kl. 10-17, samt 2. påskedag, 2. pinsedag og mandag i uge 42.

Gratis adgang.

Kulturmuseet Spinderihallerne

Kulturmuseet Spinderihallerne er et museum, hvor ingen siger ”fingrene væk” – tværtimod gælder ”fingrene frem”, for man må gerne røre ved tingene.

Museet er sammensat af forskellige udstillinger, der beskriver forskellige dele af Vejleegnens historie. Fra jernalderen til i går.

Læs mere om Kulturmuseet Spinderihallerne, udstillingerne og praktisk information HER.

Adresse:
Spinderigade 11
7100 Vejle

Åbningstider:
Tirsdag - søndag kl. 10-17.
Aftenåbent til kl 21.30 anden tirsdag i måneden (ikke juli+august). Datoer i 2018: 8/5 - 12/6 - 11/9 - 9/10 - 13/11 - 11/12
Åbent 2. påskedag, 2. pinsedag samt mandag i uge 42.
Enkelte lukkedage omkring jul/nytår.