Min vestindiske arv

02. mar - 13. aug

Min vestindiske arv

Exhibition Group

For 100 år siden stemte danskerne for at sælge De Dansk Vestindiske Øer til USA, men Vejle sagde nej. Havde Vejle en særlig tilknytning til de caribiske øer? Led efter svaret i Kulturmuseets særudstilling

I år er det 100 år siden, den danske stat solgte De Danskvestindiske Øer til USA. Salget var til så stor debat, at der i 1916 blev afholdt en folkeafstemning, som afgjorde salget. Vælgerne i Vejle Amt var imidlertid imod salget, og i udstillingen kan du se nogle af de argumenter, der lokalt var for og imod.

De tre øer Sankt Thomas, Sankt Jan og Sankt Croix var i dansk besiddelse fra henholdsvis 1672, 1718 og 1733. De tre øer var de betydeligste af de danske kolonier i troperne, og mange danskere fik igennem årene direkte forbindelser til de fjerntliggende øer. Også fra Vejle og Vejles omegn tog flere den lange og usikre rejse til øerne. I udstillingen møder du fortællinger fra borgere i Vejle Kommune, hvis slægtninge har været udstationeret eller på anden vis har haft berøring med De Danskvestindiske Øer. Nogle har slægtled, der går helt tilbage til den tidlige kolonisering i 1600- og 1700-tallet. Andre har slægtninge få generationer tilbage,  f.eks. Ulrik Lauridsen, hvis farfar i tre år var gendarm på St. Croix. En gendarm var en slags politibetjent med militærtræning og visse soldateropgaver. De personlige historier handler også om tropesygdomme, en anderledes kultur, frodig natur og paradisiske strande, eksotisk mad og vaner og ikke mindst om længslen efter Danmark og dem derhjemme.

Udstillingen rummer mange personlige beretninger, gemte fotos og genstande fra De Danskvestindiske Øer, og de vidner om den vestindiske arv, der 100 år efter salget fortsat spiller en rolle i livet for flere vejlensere og borgere i Vejle Kommune. Et andet tydeligt spor fra De Danskvestindiske Øer er St. Thomas Apotek på Nørretorv i Vejle – et apotek med en helt særlig historie. I udstillingen kan man træde ind i det originale møblement fra St. Thomas’ Apotek på Nørretorv, som netop er opkaldt efter en af de tre koloniserede øer.

Min vestindiske arv kigger også på vores nutidige forhold til den tidligere koloni, bl.a. gennem vejlensernes fotos og film fra egne rejseoplevelser til øerne, der nu hedder US Virgin Islands.

Sidst men ikke mindst kan man i udstillingen også se en vandreudstilling fra Dansk Vestindisk Selskab, som fortæller om Danmark som kolonimagt.

Kulturmuseet Spinderihallerne
Spinderigade 11