Vulstringene fra Skjold og andre fantastiske fund fra bronzealderen

19. jun - 31. okt

Vulstringene fra Skjold og andre fantastiske fund fra bronzealderen

Exhibition Group

I 2017 blev der gjort et spændende detektorfund af to store vulstringe fra bronzealderen ved Skjold. Sammen med en række andre flotte bronzealderfund fra vores samling, udstilles vulstringene nu på Kulturmuseet inden de overdrages til Nationalmuseet.

Vulstringene stammer fra slutningen af yngre bronzealder (700-500 f. Kr.), og de kendes fra Danmark og Tyskland. Som regel bliver de fundet i par. Det ser ud til at de har siddet omkring anklerne at dømme ud fra genstandenes position i grave.

Det er en periode, hvor der har været mange offernedlæggelser af dyrebare bronzegenstande. Disse ofre bliver fundet i søer, moser og andre vådområder, men de kan også findes ved store sten og gravhøje. Vulstringene fra Skjold er blevet gravet ned i et hul på flad mark.

Vulstringene fra Skjold er blevet konserveret på Konserveringscentret i Vejle. I videoen nedenfor kan du se både detektorføreren, konservatoren og arkæologen fortælle om fundet.

I udstillingen kan du også se nogle fantastiske bronzealderfund fra VejleMuseernes samling. Bl.a. et udvalg af dragtnåle, en øreske sammen med sammenflettede bronzeringe, en spydspids med fin ornamentik og fragmenter fra tre forskellige bronzesværd.

Arkæologen, detektorføreren og konservatoren fortæller:

Pop Up Udstilling om Vulstringene fra Skjold

Detektorfører Lars Thygesen fandt vulstringene, og kontaktede VejleMuseernes arkæologer. Ringene blev taget op i præparat - dvs i en stor jordklump.

Konservator Nanna Braunsweig Hansen udgravede herefter ringene. Over to lørdage i juni 2017 kunne man følge starten på det store arbejde helt tæt på, på Kulturmuseet Spinderihallerne.

Fundet fik en del medieomtale, bl.a. denne artikel i Jyllands-Posten og denne i Horsens Folkeblad.

Kulturmuseet Spinderihallerne
Spinderigade 11

VejleMuseernes Arkæologer

VejleMuseerne er ansvarlig for arkæologien i Vejle, Hedensted og Fredericia kommuner.

Hver uge fortæller en eller flere af arkæologerne om deres arbejde - fx om en aktuel udgravning - i Arkæologernes Ugerevy: En kort video, som kan ses her på hjemmesiden eller på Facebook.

Kontakt arkæolog Anders Horsbøl Nielsen på anhor@vejle.dk, hvis du gerne vil høre mere om en specifik udgravning.

Kulturmuseet Spinderihallerne

Kulturmuseet Spinderihallerne er et museum, hvor ingen siger ”fingrene væk” – tværtimod gælder ”fingrene frem”, for man må gerne røre ved tingene.

Museet er sammensat af forskellige udstillinger, der beskriver forskellige dele af Vejleegnens historie. Fra jernalderen til i går.

Læs mere om Kulturmuseet Spinderihallerne, udstillingerne og praktisk information HER.

Spinderigade 11
7100 Vejle

Tirsdag - søndag kl. 10-17.
Aftenåbent til kl 21.30 anden tirsdag i måneden (ikke juli+august). Datoer i 2018: 8/5 - 12/6 - 11/9 - 9/10 - 13/11 - 11/12
Åbent 2. påskedag, 2. pinsedag samt mandag i uge 42.
Enkelte lukkedage omkring jul/nytår.