Jordens Mysterier maxi (3.-6. kl.)

Section group

I samarbejde med Jernaldermiljøet i Vingsted tilbyder vi et udvidet forløb i udstillingen Jordens Mysterier, hvor det bliver muligt at opleve jernalderen med kroppen. Forløbet begynder med en tur rundt på kulturmuseet, hvor vi sætter spot på arkæologernes arbejde og det, de har fundet i jorden, især omkring Vejle.

STED
Kulturmuseet Spinderihallerne

KLASSETRIN
3.-6. kl.

VARIGHED
3 timer. Kun i ugerne 3, 4, 8, 9 & 10 i 2018.

PRIS
1050 kr. (max. 30 elever)

INDHOLD OG FORLØB
Ved booking udvælger I to af nedenstående emner, som den resterende tid bruges på:

• Hverdagsliv

Emnet fokuserer på de ting, der afspejler hverdagslivet i jernalderen. Med udgangspunkt i en model af et jernalderhus udforsker vi kernen i jernalderens samfund: Familien og dens dagligdag. Eleverne bliver delt ind i grupper og skal arbejde med nogle typiske hverdagsredskaber.

• Krig

Med udgangspunkt i våbenfundet fra Vingsted Sø går eleverne i grupper på jagt i udstillingen efter de kilder, der fortæller om krig. Hvad er en soldat, hvem arbejder han for, hvem slås han imod og hvorfor? Vi kigger på kopier af jernaldervåben og snakker om, hvordan de forskellige våben er blevet brugt.

• Mode

Med udgangspunkt i elevernes forhold til mode i dag snakker vi om udseende i jernalderen. Hvad var hot, og hvad var not? Vi leder efter smykker, dekorationer og frisurer og snakker om brugen af tøj, farver, snit, bælter, mønstre og smykker. Børnene deles ind i grupper og får til opgave at lave et modeshow med rekonstruerede jernalderdragter.

• Børneliv

Med udgangspunkt i børneliv i dag snakker vi om børns vilkår i dag og i jernalderen. Der har været mange børn i jernalderen, men det er svært at se sporene efter dem i de arkæologiske udgravninger. Eleverne deles ind i grupper og sendes på en skattejagt igennem museets udstillinger. De skal lede efter de ting, der fortæller mest om børneliv i jernalderen. Vi slutter af med gamle lege og legeredskaber.

FAG OG FÆLLES MÅL
Kompetenceområde: Kildearbejde, historiebrug, kronologi og sammenhæng.
Kompetencemål: Med udgangspunkt i områdets arkæologiske fund bliver eleverne introduceret til at anvende lokale kilder til at skabe viden om fortiden. Målet er også at eleverne, alt efter niveau, skal opnå en viden om væsentlige træk ved jernalderen og sætte livet i jernalderen i perspektiv til deres eget liv. Eleverne skal selv bidrage med input, nysgerrighed og viden om jordens mysterier.
Færdigheds- og vidensmål: Det rige arkæologiske kildemateriale gør det muligt for eleverne at sætte kronologi, brud og kontinuitet i kontekst via områdets historiske spor, der understøtter elevernes historiske bevidsthed.

EMNER / TEMAER HJEMME PÅ SKOLEN
Livet i jernalderen, kronologi, historiebrug, kildearbejde, arkæologi.

Tilmelding til Jordens mysterier Maxi (Mellemtrin)

Kulturmuseet Spinderihallerne
Spinderigade 11