P.C. Skovgaards maleri "Udsigt over Vejle" fra 1852

Section group

Skovgaard kom til Vejle første gang i sommeren 1852. Amtmand Orla Lehmann havde bestilt et stort maleri, der skulle vise udsigten ned over Vejle. Med Lehmanns bestilling fik maleren mulighed for at få opfyldt et længe næret ønske om at besøge Vejle, hvis landskabelige skønhed han havde hørt omtalt af kunstnerkolleger.

Ved siden af det store billede hænger en lille skitse. Skovgaard udførte skitser og studier ude i naturen, mens han var på besøg hos Orla Lehmann. De fleste af dem har motiver fra Vejle Å-dal eller viser forskellige udsigter ned over byen fra bakkerne nord og syd for Vejle. Da Skovgaard udførte den lille skitse, der blev til det færdige bestilte maleri, stod han på Beriderbakken ved den gamle vej til gården Lille Grundet. Skovgaard valgte at begrænse vort blik og lede det ad hulvejen til byen. I mellemgrunden ses Vejle by med Vestergade og længere inde i billedet Sct. Nikolai Kirke med sit daværende, lave tårn. Bagest skimtes møllen på toppen af bakken i baggrunden. Til højre ses engen vest for byen.

Mens skitsen har en flygtig karakter, er det færdige maleri et velovervejet billedudtryk, hvor landskabet tildeles en særlig betydning.

I det store, færdige maleri, er der sket flere ændringer i forhold til studien, men kunstneren har skabt nærhed og forskønnet naturen på flere måder. Især er træer og vegetation ændret for at gøre landskabet mere storladent og derved indramme udsigten mere effektfuldt. Personerne i forgrunden og mellemgrunden forstærker fornemmelsen af stejle skråninger. I 1850’erne vendte Skovgaard adskillige gange tilbage til Vejle, hvor han sammen med sin familie var på længere sommerophold hos amtmand Lehmann.

Spinderigade 11E
7100 Vejle
EAN nr. 5798006362332
CVR nr. 29189900

Vejle Kunstmuseum

Kunst skaber dialog mellem mennesker og inde i mennesker. Kunstmuseet kan, med sin unikke samling der taler til både unge og ældre, nye og erfarne kunstinteresserede, spille en rolle i samfundsdebatten og i de besøgendes identitetsskabelse.

Museet er førende indenfor grafik og værker på papir, med en unik samling på omkring 20.000 værker af slagsen. Det er den næststørste samling af grafiske værker i Danmark, og den unikke position skinner igennem på hele museet.

Læs mere om Vejle Kunstmuseum, udstillingerne og praktisk information her.

Flegborg 16-18
7100 Vejle