Sjove lege og sure pligter (0.-3. Kl.)

Section group

Gennem fortællinger og lege fra gamle dage får eleverne et indtryk af, hvordan det var at leve i Vejle for 100 år siden.

STED
Kulturmuseet Spinderihallerne

KLASSETRIN
0.-3. klasse

VARIGHED
1 time

PRIS
350 kr. (max. 30 elever)

INDHOLD OG FORLØB
Under industrialiseringen flyttede mange fra landet til byen for at finde arbejde. Byen blev en kulturel smeltedigel med tilflyttere fra hele landet, og for nogle var sproget en udfordring, hvis de talte med stærk dialekt. Dengang måtte man arbejde hårdt for at have råd til husleje og mad. Børn skulle derfor hjælpe til derhjemme, når mor og far var på arbejde, og mange børn havde arbejde efter skole. Var der endelig tid til leg, foregik det gerne udenfor, fordi børn sjældent havde deres eget værelse.

Undervisningsforløbet former sig som et mix mellem fortællinger, aktiviteter og dialog mellem elever og underviser.

FAG OG FÆLLES MÅL

Kompetenceområde: Historiske scenarier.
Kompetencemål: I undervisningen gøres brug af varierede erkendelses- og formidlingsformer. Eleverne øver sig i (re)konstruktion af historiske begivenheder og hændelser i form af rollespil, visualisering, besøg på oplevelsescentre m.m. At arbejde med
historiske scenarier er en særlig metode til at gøre sig praktiske erfaringer, give indsigt i historien, samt give eleverne muligheder for identifikation.
Færdigheds- og vidensmål:  Eleven kan opnå viden om historie gennem brug af historiske scenarier. Eleven har viden om historiske scenarier.
Kompetenceområde: Sprog og kultur.
Kompetencemål: Eleverne lærer, at dansk kan tales og udtales på forskellige måder. Undervisningen skal give eleverne oplevelser med og indsigt i, hvordan dansk kan tales på mange måder, fx at ord siges forskelligt i dialekter.
Færdigheds- og vidensmål: Eleven kan samtale om klassens variationer af dansk sprog. Eleven har viden om forskellige måder at tale dansk på.

Her kan du downloade lærermateriale til dette forløb

Tilmelding til Sjove lege og sure pligter

Kulturmuseet Spinderihallerne
Spinderigade 11