vm-loop
læs højtvm-speaker

Kunst for kød åbner onsdag inden Kristi Himmelfart. Vi fejrer åbningen af årets store særudstilling med gratis omvisninger onsdag og torsdag, og en eksklusiv snigpremiere tirsdag aften.

Eksklusiv snigpremiere

Tirsdag d. 11/5-21 kl 19.00, dagen inden udstillingen åbner, kan du få eksklusivt kig indenfor, sammen med museumsinspektør Mathilde Renberg. Billetten er inkl. et glas bobler, og lidt andet lækkert. Køb det store udstillingskatalog til særpris sammen med billetten.

Pris: 125,- / 200,- inkl. udstillingskatalog

Gratis omvisninger

Onsdag og torsdag kan du komme på en gratis omvisning i udstillingen, med museumsinspektør Mathilde Renberg. Du kan købe det store udstillingskatalog til særpris (100,-) sammen med tilmeldingen.

  • Onsdag d. 12/5-21 kl. 14.00 og 16.00
  • Torsdag d. 13/5-21 kl. 11.30 og 13.30

Tilmelding er nødvendig til de gratis omvisninger og den eksklusive snigpremiere. Du er også velkommen til at besøge museet på egen hånd uden tilmelding. Der er altid gratis adgang.

Det er altid er en tryg oplevelse at gå på museum. Husk at gæster over 15 år skal vise gyldigt corona-pas. Læs mere på vejlemuseerne.dk/tryghed

 

I udstillingen tages vi med tilbage til tiden før og under 2. Verdenskrig, der var præget af uro, frihedsberøvelse og lukkede grænser, hvilket tvang de unge kunstnere til at søge inspiration nye steder, og resultatet blev fødslen af en ny kunstretning: Den abstrakte ekspressionisme.  

Den nye kunstretning var kendetegnet ved, at kunstnerne fandt inspiration i alt fra krigens indgriben i deres liv, myter og sagn, etniske masker til psykoanalytikeren Sigmund Freuds tanker om “det underbevidste”. Resultatet blev abstrakte, farverige værker, der var skabt med stor ekspressivitet, der oftere gengav kunstnernes sindstilstand og drømme, end den virkelige verden.  

Slagtermesteren Max Wørzner fra Vejle fik, som en af de første, øjnene op for den nye kunst. Han lod sig ikke påvirke af, at kunstnernes nye udtryk hverken faldt i god smag i de etablerede kunstkredse eller i den brede befolkning. Han havde en stor interesse for kunst, købte værker efter hvad der talte til hans hjerte, og opbyggede et nært venskab med mange af de unge kunstnere.  Han købte ofte værkerne direkte af kunstnerne – nogle gange endda inden malingen på lærredet var tørt. En del af betalingen bestod ofte af kødpakker, der var en overdådig luksus for de fattige kunstnere. 

Mange af de unge kunstnerne blev senere en del af CoBrA-bevægelsen (1948-1951), der med Asger Jorn i spidsen var fortaler for, at kunsten skulle fungere som en samlende enhed for folket efter 2. Verdenskrig. Tanker og idéer fra dengang er stadig til inspiration for kunstnere den dag i dag.

Kunst for Kød

SLAGTERMESTEREN OG PRÆ-COBRA. Årets store særudstilling på Vejle Kunstmuseum er netop åbnet!

Mere om udstillingen

Vejle Kunst­museum

Kunst er inspiration! Det er vitaminer og krydderi til livet. Det er smukt. Sjovt. Spændende. Og ikke mindst udfordrende! Hiv familien op af sofaen, eller tag en god ven under armen, og brug et par inspirerende timer på Vejle Kunstmuseum.

Besøg Vejle Kunstmuseum
Tak! Kunst for kød er støttet af 15. juni Fonden, Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Knud Højgaards Fond, Beckett-Fonden og Statens Kunstfond.