vm-loop
læs højtvm-speaker OBS: Arrangementet er afviklet

Traditionen tro byder Danmarks største og hyggeligste rekonstruerede jernalderlandsby på en helt særlig vintersolhvervsfest.

Solhverv stammer fra oldnordisk og betyder ’solvending’. Vintersolhverv er det tidspunkt på året, hvor dagene er kortest, og nætterne er længst. Årets hjul er endnu engang drejet en hel omgang, og fra det tiltagende mørke begynder vi at vende tilbage til længere og lysere dage. Mørkets magt over lyset synes altid at have haft en særlig betydning for alle mennesker og samfund rundt omkring på jorden.

Med udgangspunkt i oldtidens tro, kult og ritualer vil jernalderlandsbyen i Vingsted danne rammen om en stemningsfuld og højtidelig vintersolhvervsfest. Stormandsgården byder ind til fortællinger, lidt musik og ceremoni ved søen samt lidt god mad.

Jernalder­miljøet i Vingsted

Jernaldermiljøet i Vingsted er et af Danmarks største rekonstruerede jernaldermiljøer, hvor huse, marker, smedje, offersted og husdyr udgør en hel jernalderbosættelse. Her kan man deltage i aktiviteter, der tager udgangspunkt i, hvordan livet var for jernaldermenneskene. Jernaldermiljøet består af en række huse og andre anlæg fra forskellige jernalderlandsbyer i Jylland og ligger smukt mellem græsmarker, opdyrkede agre, sø og skov.

Læs mere