vm-loop
læs højtvm-speaker DA / EN

Tróndur Sverri Patursson, 2005

Om værket

Vejles kendte parkeringshus, Tróndur, har skabt sig en fremtrædende plads i bybilledet. Det primære trappetårn ud mod Volmers Plads er udført som et stort glasmaleri af den anerkendte færøske glaskunstner Tróndur Patursson. Om aftenen fremhæves trappetårnets mange forskellige smukke farver, af lyset indefra.

Selve bygningen er opført som en rund betonkonstruktion med facader i murværk og glas. Facaden er opdelt i flere højder og tilpasset omgivelserne. P-huset er 37 m bredt, 52 m langt og er havlcirkulært afsluttet i begge ender. Husets højde er 15 m plus værn. Trappetårnet er lidt højere.

Det er erhvervet af Vejle Kommune i 2005.

 

Om kunstneren

Tróndur Sverri Patursson, født 1. marts 1944 i Kirkjubøur på Færøerne, regnes blandt de største nulevende kunstnere på Færøerne. Han er dog også kendt som en eventyrer og opdagelsesrejsende, som sejlede på alle verdens have sammen med Tim Severin.

Patursson har virke som kunstner, både som maler, billedhugger, og glaskunstner. Hans kunstneriske uddannelser sammensatte han af privatundervisning hos Ingalvur af Reyni, gennem tegneundervisning på Glyptoteket i København, et år på Norges Kunsthåndværkerskole og tre år på Statens Kunstakademi i Oslo. Den kunstneriske og eksperimentelle tilgang går igen hos Tróndur som kunstner, da han både arbejder i jern, kobber, drivtømmer, hvalknogler mv. Hans ofte monumentale skulpturer, er meget udtryksfulde og levende fremstillet, inspireret af naturen, fyldt med farver og struktur, og samtidig meget dekorative.

Kort over Vejle midtby

Skulptur­guide Vejle midtby

Med skulpturguiden får du en oversigt over nogle af de skulpturer, du kan finde i Vejle. Bevæg dig rundt i midtbyen i dit eget tempo og oplev kunsten.

Læs om skulpturguiden