vm-loop
læs højtvm-speaker

Deltag i en spændende arkæologisk jagt i udstillingen Jordens Mysterier, når klassen oplever områdets bedste jernalderfund, og hvis Covid 19-situationen tillader det, leder efter jordens mysterier i gravekassen, og får de gode historier om fundene fra arkæologerne selv.

Husk at tilmelding skal ske SENEST 14 dage i forvejen.

Indhold og forløb

På de arkæologiske udgravninger, hvor arkæologerne trodser vind, vejr og mudder, finder de rester efter jernaldermenneskenes landsbyer, deres grave og ting. Eleverne lærer om udgravninger og hvis Covid 19-situationen tillader det, får selv lov til at lede efter jordens mysterier i gravekassen. Vi præsenterer nogle af bedste jernalderfund fra lokalområdet, når fantastiske ting fra Vorbasse, Jelling og Vingsted Sø bliver brugt som kilde til at skabe fortællinger om jernalderens mennesker. I selskab med et af Danmarks bedst bevarede moselig, Haraldskærkvinden, bruger vi områdets våben, smykker og hverdagsting til at blive klogere på jernalderen og især dens mennesker: Børnene, kvinderne og mændene. Hvordan levede de, hvem var de, hvordan så de ud, og hvor meget minder de egentlig om os?
Undervisningen foregår som en blanding af fortællinger og praktiske øvelser.

Fag og fælles mål

Historie

Kompetenceområde: Kildearbejde, historiebrug, kronologi og sammenhæng.

Kompetencemål: Med udgangspunkt i områdets arkæologiske fund bliver eleverne introduceret til at anvende lokale kilder til at skabe viden om fortiden. Målet er også at eleverne, alt efter niveau, skal opnå en viden om væsentlige træk ved jernalderen og sætte livet i jernalderen i perspektiv til deres eget liv. Eleverne skal selv bidrage med input, nysgerrighed og viden om jordens mysterier.

Færdigheds- og vidensmål: Det rige arkæologiske kildemateriale gør det muligt for eleverne at sætte kronologi, brud og kontinuitet i kontekst via lokalområdets historiske spor, der understøtter elevernes historiske bevidsthed.

Emner/temaer hjemme på skolen

Livet i jernalderen, kronologi, historiebrug, kildearbejde, arkæologi

Tak for din forespørgsel

Din forespørgsel er sendt videre til en medarbejder på Kulturmuseet Spinderihallerne, der kontakter dig snarest muligt for at aftale detaljer.

Forespørgsel - Skoleforløb på Kulturmuseet

Vælg et forløb og prøv igen
Som udgangspunkt tidligst 14 dage fra booking
Vi vil gerne vide hvilken dato I gerne vil komme
Skoletilbud tilbydes som udgangspunkt mandag-fredag fra kl 9.30
Max 30 elever pr. gruppe - større grupper oplyses i kommentarfeltet herunder
Vigtigt: SKAL være din arbejds-mail (ikke privat-mail) af hensyn til GDPR

Husk at skoler i Vejle Kommune kan søge om støtte til transporten - spørg din skoleleder hvordan!

The form contains errors

  • {{validation.errorMessage}}

Skole­forløb i Jern­alderen

Du kan SENST FREDAG 22.04 2022 tilmelde grupper til skoleåret 2022-23 Foråret 2022 er helt optaget I Danmarks største rekonstruerede jernalderlandsby byder vi på oplevelser, fællesskab og fordybelse. Jernaldermiljøet i Vingsted tager hvert år i mod 3-4.000 skolebørn fra 0. til 9. klasse, der i 1-3 dage bor og lever i jernalderen. Eleverne kommer helt tæt på det levede liv i jernalderen, og de oplever, hvordan dagligdagen i landsbyen fungerer.

Læs mere

Kultur­museet i Vejle

Kulturmuseet fortæller danmarkshistorien set fra Vejle – fra oldtiden til i går.

Læs mere