vm-loop
læs højtvm-speaker

Eleverne kommer med på en tur rundt i Vejles tidligere middelalderkerne og finder ud af, hvordan byen så ud, og hvordan folk levede i middelalderen. Turen begynder enten ved Borgvold eller Munkenes Teglovn på Søndermarken. Husk at tilmelding skal ske SENEST 14 dage i forvejen.

Indhold og forløb

Turen indledes med fortællinger om, hvorfor Vejle ligger, hvor den gør. Derefter går vi rundt i byens gader, hvor vi bl.a. kommer forbi Sct. Nikolai Kirke på Kirketorvet, og vi hører om det gamle kloster på Rådhustorvet. Fortællingerne fokuserer på, hvordan byen havde et godt opland som grundlag for handel og håndværk. Vejle voksede i løbet af middelalderen og oplevede sin storhedstid i 1500-tallet, hvor byen havde god indtjening på især okseeksport. Mange traditioner og skikke fra middelalderen hang ved et godt stykke ind i renæssancen, hvor Vejle var en rig handelsby med stor kontakt til den vide verden.

Pris og varighed afhænger af startsted (Borgvold eller Munkenes Teglovn).

Fag og fællesmål

Primært historie, sekundært kristendomskundskab.

Historie

Kompetenceområde: Kronologi og sammenhæng.

Kompetencemål: Eleven kan relatere ændringer i hverdag og livsvilkår over tid til eget liv.

Færdigheds- og vidensmål: Eleven kan forklare middelalderen i sammenhængen med konkrete begivenheder lokalt, regionalt, nationalt og internationalt (handel, krige, reformationen) samt forklare hvordan begivenhederne har haft betydning og effekt på hverdagslivet og byudvikling.

Kristendomskundskab

Kompetenceområde: Kristendom

Kompetencemål: Eleven kan forklare, hvad kristendom er og gengive hovedtræk i kristendommens historie, herunder folkekirkens betydning i Danmark.

Færdigheds- og vidensmål: Eleven kan gengive centrale begivenheder i kristendommens historie (særligt reformationen) med særlig vægt på danske forhold.

Tak for din forespørgsel

Din forespørgsel er sendt videre til en medarbejder på Kulturmuseet Spinderihallerne, der kontakter dig snarest muligt for at aftale detaljer.

Forespørgsel - Skoleforløb på Kulturmuseet

Vælg et forløb og prøv igen
Som udgangspunkt tidligst 14 dage fra booking
Vi vil gerne vide hvilken dato I gerne vil komme
Skoletilbud tilbydes som udgangspunkt mandag-fredag fra kl 9.30
Max 30 elever pr. gruppe - større grupper oplyses i kommentarfeltet herunder
Vigtigt: SKAL være din arbejds-mail (ikke privat-mail) af hensyn til GDPR

Husk at skoler i Vejle Kommune kan søge om støtte til transporten - spørg din skoleleder hvordan!

The form contains errors

  • {{validation.errorMessage}}

Kultur­museet i Vejle

Kulturmuseet fortæller danmarkshistorien set fra Vejle – fra oldtiden til i går.

Læs mere

Munke­nes Tegl­ovn

Sortebrødremunkene i Vejle byggede kloster i middelalderen, og til det skulle de bruge tegl.

Læs mere

Skole­forløb på Vejle Kunst­museum

Brug kunsten aktivt i undervisningen – vores skoletilbud er fuld af relevante temaer. Bliv klogere på, hvordan vi fremstiller os selv og hinanden. Dyk ned i hvordan visuelle udtryk skaber holdninger til bestemte grupper i samfundet. Fokuser og vær med til at løse problemer. Mærk din krop midt i byen og kig bag guldalderens konstruerede fædrelandskærlighed. Husk at tilmelding skal ske SENEST 14 dage i forvejen.

Læs mere

Skole­forløb i Jern­alderen

Du kan tilmelde grupper til skoleåret 2022-23 Foråret 2022 er helt optaget I Danmarks største rekonstruerede jernalderlandsby byder vi på oplevelser, fællesskab og fordybelse. Jernaldermiljøet i Vingsted tager hvert år i mod 3-4.000 skolebørn fra 0. til 9. klasse, der i 1-3 dage bor og lever i jernalderen. Eleverne kommer helt tæt på det levede liv i jernalderen, og de oplever, hvordan dagligdagen i landsbyen fungerer.

Læs mere