vm-loop
læs højtvm-speaker

Ambitiøst projekt ved Egtved­pigens Grav

Egtvedpigen er et ikon for dansk bronzealder og en helt central figur i fortællingen om Danmarks fortid. Et nyt ambitiøst oplevelsescenter skal tiltrække mange flere besøgende til Egtved og skabe synergi til lokalområdets beboere og til hele udviklingen i Vejle Ådal.

(Bemærk: Dette er en 'gammel nyhed' overført fra arkivet på den tidligere udgave af vejlemuseerne.dk)

Nu er vejen banet for, at det nedslidte træskur, der i dag danner ramme om fortællingen ved Egtvedpigens Grav, kan skiftes ud og erstattes af et moderne oplevelsescenter fyldt med de bedste historier om bronzealderen med Egtvedpigen som udgangspunkt. Hele området på fem hektar er tænkt ind i de nye planer.

I over et år er der blevet arbejdet på Oplevelsescenter Egtvedpigens Grav, og nu er projektet fuldt beskrevet, godkendt af den samlede styregruppe, præsenteret på et temamøde i byrådet og nu klar til at få finansieringen på plads.

Ny forskning bidrager til gode fortællinger

Egtvedpigen og hendes grav er på listen over de ti største arkæologiske opdagelser verden. Den nyeste forskning afslører en helt ny og overraskende fortælling, der beretter om en opvækst langt fra Danmark og rejser over store afstande, og som derfor ikke blot ændrer vores opfattelse af hvem Egtvedpigen er, men også giver en langt mere nuanceret forståelse af bronzealdermennesket, som fortjener vores opmærksomhed i dag.

VejleMuseerne har stået i spidsen for udviklingen af det nye Oplevelsescenter Egtvedpigens Grav, og det er sket i samarbejde med Nationalmuseet, Aarhus Universitet, Vejle Kommune, Egtved Udviklingsråd og Art+Com Berlin.

Oplevelsescenteret tager udgangspunkt i Egtvedpigens personlige fortælling og vil skabe en sanselig og stemningsfuld formidling af bronzealderen. Moderne, engagerende og involverende virkemidler vil genskabe og formidle Egtvedpigens liv fra hendes opvækst, over de lange rejser til hendes endelige hvilested i Egtved. De tre nøgleord i formidlingen bliver: Autenticitet, faglighed og nærvær.

Fra 20 minutter til to dage

Egtvedpigens grav er berømt for de mange velbevarede personlige genstande og unikke tekstiler, der er fundet i graven. Ikke mindst det karakteristiske snoreskørt regnes for et af de bedst bevarede og vigtigste tekstiler fra den nordeuropæiske bronzealder.

Gravhøjen, hvori Egtvedpigen blev fundet, er en ideel ramme for nytænkende formidling, som rummer potentiale for at inddrage landskabsrummet og tilføje en stedsspecifik dimension til formidlingen af Egtvedpigens historie.

Med det nye oplevelsescenter ønsker VejleMuseerne at give de travleste besøgende mulighed for at opleve udstillingen på 20 minutter, men også at invitere til flere timers eller dages ophold på området, der er tiltænkt shelters, legepladser og bålsteder, der alle vil bidrage til at skabe en helstøbt fortælling om Egtvedpigen og hendes liv. Den totale oplevelse ved Egtvedpigens grav byder således på en sjældent kombineret natur- og kulturoplevelse for alle aldre.

Lokalt samarbejde

Udviklingen omkring Oplevelsescenter Egtvedpigens Grav har fra start været et samarbejde med beboere fra Egtved og omegn, der skal sikre, at lokalområdet og den nye attraktion spiller bedst muligt sammen. Lokalt bliver der arbejdet på at danne en venneforening, som ønsker at bakke op og bidrage med frivillige kræfter til stedet, og forskellige lokale projekter er ved at finde sine ben med f.eks. produktion af madkurve og merchandise.

 

Download hele projektbeskrivelsen

Egtved­pigens Grav

Et af Europas fineste bronzealderfund blev gjort i Egtved uden for Vejle. Her fandt man en ung bronzealderpige stedt til hvile i en gravhøj.

Læs mere

Arkæologi

I VejleMuseernes arkæologiske ansvarsområde ligger både Egtvedpigens bronzealderhøj og Harald Blåtands Jelling. Men det er kun en flig af alle de fantastisk spændende spor efter fortiden, vi hele tiden graver frem. Følg med i arkæologernes arbejde.

Læs mere