vm-loop
læs højtvm-speaker

En ander­ledes by­vandring

En række af Vejle Kommunes kulturinstitutioner arrangerer en aften fyldt med fællesskab og intimkoncerter i Vejles skjulte perler. Arrangementet kalder vi Locumskoncerter. Her kan du blive lidt klogere på de perler, som du måske ikke anede eksisterede.

’Locum’ betyder ’sted’ på latin, selvom det kan give helt andre associationer. Og det er helt bevidst. For i løbet af en hel aften vil gæsterne opleve nogle af de skjulte steder, som Vejle ellers gemmer væk.

”Vi har lagt os i selen for at finde nogle af de steder, som mange vejlensere ikke anede eksisterede. På den måde lærer man både noget nyt om sin by, samtidig med at man får en musikalsk oplevelse ud over det sædvanlige,” lyder det fra Thomas Schiødt, som er projektleder på locumskoncerter.


Vejles vartegn nummer et

Første stop på den musikalske byvandring er Vejle Vindmølle. Her er der fællessang med forstander fra Engelsholm, Jakob Bonderup.

Den ikoniske mølle er Vejles vartegn nummer et! Beliggende på bakkedraget i Vejles sydlige del kan den smukke, gamle mølle ses fra store dele af byen. Fra møllens rundgang er der en imponerende udsigt over Vejle by, Grejsdalen, Vejle Fjord og Vejle Ådal.

Der har været mølle på stedet siden 1846, men den nuværende bygning er fra 1890, og dens inventar er fra 1930’erne. Bygningen fungerede som mølle indtil 1960, og dens imponerende indvendige maskineri giver et godt indtryk af, hvordan møllen har arbejdet.

Møllen har både bidraget til en samlet historie om mølleriet i Vejle, men har også i nogle sammenhænge selv stået i fokus – f.eks. under besættelsen af Vejle i 1864 eller de to gange, møllen er brændt, i 1890 og 1938. Ved den seneste brand gik det kun ud over enkelte dele af møllen, som ellers stort set er intakt fra 1890.

Funky og fredet badmintonhal

Træd indenfor i en retro badmintonhal fra 30’erne på andet stop, og nyd tonerne fra de tre upcoming bands LALUNE, CESIE og Mathias Winther

LALUNE er et indie/elektronica pop band med et nordisk twist. Hvert nummer er et nyt reflekterende univers, der bygger på en vekslen mellem eksistentielle og universelle tanker.

Byens største lokum

Aftenen slutter på byens allerstørste lokum – nemlig Vejles spildevandsanlæg. Her skal der danses igennem til aftenens hovednavn Christian Hjelm.

Den ikoniske bygning er tegnet af kunstner og arkitekt Ingvar Cronhammar.

Den kunstneriske bearbejdning for hele spildevandsanlægget, kaldet Ariadne, blev foretaget af Ingvar Cronhammar i 2008 i samarbejde med landskabsarkitekt Torben Schønherr og arkitekt Jens Bertelsen.

Projektet med Schønherr bestod af to elementer; Et levende poppelhegn og en landskabsinstallation. Poppelhegnet omkranser rensningsanlægget og danner et stærkt landskabsornament. Landskabsinstallationen er placeret i rummet mellem Toldbodvej, poppelhegnet og åen.

Installationen består af en cirkulær, grønmalet betonplint. På plinten er placeret syv 12,5 meter høje stålpopler, to stålgelændere samt et nedfældet lysdisplay, der viser et uendeligt digt skabt af digteren Peter Laugesen. Plinten gennemskæres asymmetrisk af en lille bæk, og installationen søger overordnet set at give plads til øjeblikket.

Slamforarbejdningsbygningen blev skabt i samarbejde med Bertelsen, mens Ingvar Cronhammar selv stod for opførelsen af en port på stedet.

Ifølge Thomas Schiødt er rammerne på stedet oplagt til aftenens arrangement:

”Spildevandsanlægget er en perfekt location for en lokumskoncert. Den ligger lidt gemt, er smuk og slet ikke tiltænkt koncerter. Og så er det en ret sjov metafor, når nu vi har det navn, vi har. Vi kommer selvfølgelig til at arbejde med lugten og får installeret noget særlig duftspreder, så fokus kan være på den fantastiske musik, Christian Hjelm skal levere,”siger Thomas Schiødt.

Det er fjerde år i træk, at Vejle Kommune arrangerer locumskoncerter. Sidste år var der totalt udsolgt, og med Christian Hjelm som dette års hovednavn, forventes endnu større interesse for arrangementet.   

Locumskoncerter foregår den 30. oktober med to ens ture kl. 18.00-20.45 og 19.15-22.00. Mødestedet er Vejle Vindmølle på Søndermarksvej 1, og aftenen slutter ved Vejles spildevandsanlæg med mulighed for at følges videre til ”efterhygge” i Værket.

Billetterne koster 250 kr. og 150 kr. for unge under 25 år og inkluderer tre koncerter, et aftensmåltid, der bliver leveret af Madindustrien, samt drikkevarer.

Læs mere om locumskoncerter på vejle.dk/locumskoncerter.

 

Locums­koncerter 2020

Locumskoncerter er Vejles musikalske byvandring, der fører dig til koncerter på usædvanlige locations, kunstoverraskelser samt lækker mad og drikke to go. Arrangementet er udsolgt i forsalg.

Læs mere