vm-loop
læs højtvm-speaker

Jul i museums­butikken

Tag hul på julestemningen i Kulturmuseets og Kunstmuseets butikker. Her finder du moderne og klassisk julepynt samt julegaveidéer i lange baner. Glæd dig selv eller dine nærmeste med en af butikkernes mange muligheder.

Du finder alt fra gamle nisser i keramik, juleklip og juleophæng af filt og glas til bøger, silketørklæder og mjød i Kulturmuseets og Kunstmuseets butikker.

I butikkerne sættes pris på det gode håndværk, det unikke og den gode historie bag. Vi fører et bredt udvalg af varer fra ukendte, danske og internationale brands. Små som store. Du finder et varieret udbud af bøger, design og smykker samt smukke brugsgenstande i form af tasker, tørklæder og meget andet!

Vidste du, at…

Traditionen med at sætte et træ ind i stuen og pynte det til juleaften bredte sig fra Tyskland til Danmark i starten af 1800-tallet. Et juletræ symboliserer 'Livets Træ' fra Edens have. Det er ofte pyntet med røde og hvide stearinlys i holder, flettede hjerter i glanspapir, glasfugle, kræmmerhuse med sukker, stjerner, flag, glimmer og roser der er klippet af farvet silkepapir. Gaverne under træet symboliserer frugten fra Livets Træ. Når vi danser om juletræet, synger vi tit 'Højt fra træets grønne top'. Den blev skrevet af Peter Faber helt tilbage i 1847.

Bramming juleklip
Bramming juleklip fra 25,-
Brink juleglaspynt
Brink juleglaspynt 39,95,-
Gamcha
Gamcha filtpynt fra 29,-
Pixy nisser
Pixy nisser 167,-

Brammings kravlenisser

Frederik Vilhelm Bramming (f.1911, d.1991) var dansk tegner og illustrator. Han er mest kendt for at være ophavsmand til begrebet kravlenisser. Der havde eksisteret udklipsark med nisser fra starten af det 20. århundrede, men navnet kom først frem, da Bramming i 1947 udgav et klippeark med "kravlenisser". Brammings nisser er i øvrigt karakteristiske ved, at de er iført en slags gamachebukser, er tandløse og bærer nissehue uden kvast. I dag er de populære nisser genoptrykt som puslespil, sprællemand, malebøger mm.

Brink glaspynt

Brink Nordic har specialiseret sig i at designe og producere juleglaspynt af høj kvalitet. Inspireret af både bedstemors antikke julepynt, de nordiske traditioner og Fabergé-æg. Hvert år skaber og genskaber firmaet nye modeller og producerer dem i tæt samarbejde med dygtige glashåndværkere i Europa. Glaspynten produceres efter samme gamle, stolte håndværksmæssige traditioner som for over 100 år siden

Filtet pynt fra Nepal

I 2004 startede Shanti og Nirjala en filtproduktion - Gamcha. Siden da er det gået stærkt for de to nepalesiske kvinder, og de har i dag mere end 125 medarbejdere – mest kvinder. Gamchas vision er at få flere nepalesiske kvinder i arbejde gennem salg af filt. Alle er velkomne til at besøge produktionsstedet i Nepal.

Pixy nisser

At nisser bliver meget gamle, er ganske vist. Helt tilbage i 1948, så den første Pixy nisse dagens lys, skabt af keramikeren Bodil Melander. Bodil Melander gik bort for nogle år siden, men nisserne lever videre i hendes ånd. Pixy nisserne er unikt, dansk og håndlavet design. Hvert år bliver nye nisser skabt, og som samlerobjekt bliver én af dem udnævnt til ’årets nisse’ og stempet med årstallet i bunden.

Fjordenhus
Guidet tur i Fjordenhus 100,- (fra 2021)
Mjød
Mjød fra 79,-
Ekelund Tekstiler
Ekelund Tekstiler fra 135,-
Silketørklæder
100% silketørklæder 298,-

Populære Fjordenhus

Julen er en oplagt mulighed for at glæde andre med et gavekort til en guidet oplevelse i det velbesøgte Fjordenhus. 

Modtageren af gavekortet finder og booker selv billetter til ønsket dato via vejlemuseerne.dk/fjordenhus. Prisen for en guidet tur i 2021 er 100 kr. pr. person. Gavekortet kan også bruges til VejleMuseernes andre arrangementer. Eventuelle restbeløb kan udbetales eller bruges ved køb i museumsbutikken på Kulturmuseet i Vejle.

Fjordenhus er tegnet af den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson og arkitekt Sebastian Behmann med Studio Olafur Eliasson i Berlin. Få historierne om de fantastiske kunstværker i stueetagen, og kom med en tur under vandet og se udstillingen, der normalt ikke er åben for offentligheden.

Tag en lille bid af Albert med hjem

Vejle Kunstmuseum er aktuel med særudstillingen 'Alberts tredje øje' og i den forbindelse kan du i museumsbutikken købe tasker, magneter og postkort med Albert Bertelsens fantastiske værker. Den nye bog 'Albert Bertelsen fra Vejle', af kunsthistoriker og tidl. museumsleder Nina Damsgaard og fhv. kulturjournalist Vibeke Kruse, er også at finde i butikken.


På museet kan du desuden købe en lang række originale grafiske tryk og plakater, der kan udsmykke ethvert hjem.

Grejsdalen

Du kan købe den længe ventede bog om Grejsdalen på Kulturmuseet. Hvis du har interesse i flotte bøger, alsidig lokalhistorie og et brag af naturværdier, så er bogen et must. Dette er den tredje bog om dalene omkring Vejle.

Albert Bertelsen fra Vejle
Albert Bertelsen fra Vejle 275,-
Goya-taske
Goya-taske 199,-
Albert-magneter
Albert Bertelsen-magneter 35,-
Grejsdalen
Grejsdalen 350,-

Kultur­museet

Kulturmuseet fortæller danmarkshistorien set fra Vejle – fra oldtiden til i går.

Besøg Kulturmuseet

Vejle Kunst­museum

Kunst er inspiration! Det er vitaminer og krydderi til livet. Det er smukt. Sjovt. Spændende. Og ikke mindst udfordrende! Hiv familien op af sofaen, eller tag en god ven under armen, og brug et par inspirerende timer på Vejle Kunstmuseum.

Besøg Vejle Kunstmuseum