vm-loop
læs højtvm-speaker

Olde­mors quil­tede tæp­per

Når Randbøldalmuseet slår dørene op til det traditionsrige julemarked, kan I også opleve en stemningsfuld udstilling af quiltede tæpper, der har fundet vej fra Salem i South Dakota til Randbøldal.

Bag quilt-udstillingen står Julie Broberg. Hun er amerikaner, bosat i Give, og medlem af Vævelauget Randbøldal.

Julie fortæller om udstillingen:

Disse tæpper og toppe var lavet af Annie Barnhart (1863-1946) fra Salem, South Dakota, USA.

Hun var min oldemor og jeg tror hun ville være imponeret over at hendes exceptionelle håndarbejde har fundet hele vejen til Danmark, igennem hendes oldebarn.

Min mor fortalte en historie fra hendes barndom om hendes syge bedstemor, som var sengebundnet i hendes datters hjem i Sergeant Bluff, Iowa, hvor hun lå og syede disse tæpper.

Hun havde stakke af små firkanter i forskellige farver og brugte alle sine dage på at sy dem sammen. Mor sagde endda at hendes syn ikke var så godt mere, men farve kombinationerne og mønstrene var trods synet fantastiske.

Jeg kan slet ikke forestille alle de timer hun har brugt på netop dette.

(Fortællingen fortsætter under billederne)

Min mor blev født i 1939 og da hendes bedstemor døde i 1946, var min mor kun en lille pige. Mor fortalte at hun fik lov til at hjælpe med at sy, så hun har mange dejlige minder om hendes bedstemors håndarbejde.

Jeg er rigtig glad for at min mor nåede at dele dette med mig inden hun fik diagnosen alzheimers i en sen alder.

Jeg ser på disse tæpper og tænker på alle de minder der er syet ind i hvert sting og som jeg ikke har adgang til. Historierne bag alle de gamle kjoler og melposer som blev klippet i firkanter og syet sammen i hånden.

Der er sikkert noget at det stof der er 100 år gammelt. Jeg ville ønske de kunne fortælle om alle de festligheder de har været brugt til - bal, fester, kirke og i hverdagen. Jeg ville ønske jeg kunne få fat i alle de historier.

Somme tider tænker jeg, at hvis jeg er helt stille, vil jeg være i stand til at høre dem fortælle mig disse historier. Jeg tænker at en af de magiske ting ved netop de her tæpper, er at de repræsenterer tiden hvor de blev lavet, det stof der er brugt, og måden de er syet på. De fortæller os en historie, på trods af at vi ikke kan høre dem.

Jeg føler mig meget privilegeret over at jeg kan dele dem alle, med jer på dette magiske sted. Over et ocean og i en anden verden end hvor de er lavet. Jeg håber at min oldemor Annie kigger ned og smiler.

Jeg har fået materialer af 2 bekendte, sikkert med deres egen historie og lavet mini-tæpper. Disse mini-tæpper føler jeg giver en samhørighed med disse fantastiske kvinder og jeg fortsætter en tradition med at fortælle historier fra min familie, igennem disse tæpper.

Før jul i Randbøl­dal

Tag forskud på julestemningen, og kom forbi Randbøldalmuseet, hvor værkstedernes folk igen i år skaber hyggelige rammer for julen.

Besøg julemarkedet 26. og 27. november 2022

Randbøldal­museet

Randbøldalmuseet byder på spændende og udfordrende oplevelser for hele familien. Her kan børn og voksne opleve historien om gamle dages produktion af papir og klæder.

Besøg Randbøldalmuseet