vm-loop
læs højtvm-speaker

Åbnede softwaremarkedet

Lanceret: 1983
Ophørt: -
Producent: Compaq Computer Corporation
Styresystem: MS-DOS
Hukommelse: 128 KB

 

Det lukkede softwaremarked 

Før 1983 var alt software hardwarebestemt. Det betød, at hvis man købte en IBM PC, så kunne den udelukkende køre IBM software. Den tilgængelige software var dermed afhængig af den computer, man investerede i. Det ændrede sig med Compaqs Portable. 

Industrispionage 

Folkene bag Compaq skilte IBM’s succesrige PC 5150 ad og analyserede delene. De dele, som var under patent, ændrede man marginalt – ofte til det bedre – og sparede dermed de udviklingsomkostninger, som IBM havde haft. 

Billig kopi 

Compaqs kopicomputer blev verdens første fuldt kopierede IBM-maskine, der var lovlig. Den var billig og kunne anvende al den software, som kørte på IBMs computere. Desuden var den bærbar, da den ‘kun’ vejede 15 kg. 

Compaq Portable blev begyndelsen på computeren, som en dynamisk maskine, der kunne anvende software fra flere udviklere i stedet for kun dens oprindelige skabere. 

>DATA­KRAFT_

Værktøj eller legetøj? - Vi fortæller historien om computerens indtog i både fritiden og arbejdstiden. Oplev bl.a. retro-konsoller, hulledamer, MySpace og Vejles første computer (eller i hvert fald noget af den... ellers ville der ikke være plads til andet udstillingen!)

Læs mere

Kultur­museet

Kulturmuseet fortæller danmarkshistorien set fra Vejle – fra oldtiden til i går.

Læs mere