vm-loop
læs højtvm-speaker

To udstillinger i Vejle spejler kunstneren - den unge Lars og den modne Ravn.

Vejle Kunstmuseum og Vejle Kunstforening samarbejder om at udstille Lars Ravns værker med to udstillinger. Lars Ravn fyldte 60 år i august og har mange år bag sig som kunstner.

Han tilbragte sine teenageår i Vejle og var fra ganske ung optaget af at arbejde med billeder. Han var en aktiv og fremtrædende kunstner i 80ernes figurative og ekspressive malergeneration på den københavnske kunstscene, inspireret af hippiegenerationens tanker om social empati og legesyge. Han har også arbejdet uden for Danmarks grænser og i det seneste årti i Xiamen i Kina.

Ravn skilte sig allerede i gymnasietiden ud fra sine kammerater og udførte tilskyndet af sine billedkunstlærere udsmykningsprojekter, udstillinger og performances. I 1980 - året efter studentereksamen - deltog han i kunstneren Peter Louis-Jensens usædvanlige udstillingsprojekt 'Billedmesse for Vejle' på Vejle Kunstmuseum. Dette projekt fik afgørende betydning for den unge Ravn, der fik indblik i den kraft, kunstens udsagn kan bære med sig.

I lære hos Bjørn Nørgaard

Tiden som militærnægter på Silkeborg Kunstmuseum gav ham yderligere næring, og han begyndte at gå i mesterlære hos keramikeren Erik Nyholm, glasmesteren Per Hebsgaard og multikunstneren Bjørn Nørgaard, ligesom han blev tilknyttet Niels Borch Jensens kobbertrykkeri.

Ravn fik sit store gennembrud med en soloudstilling på Tranegården i Hellerup i 1982, og derefter var han en selvskreven gæst på udstillingsscenens gruppeudstillinger. I 1985 valgte han igen at udstille solo - denne gang i en cykelkælder på Nørrebro. Den første omfattende museumsudstilling lagde Vejle Kunstmuseum lokaler til i 1987. Nu begyndte en travl tid med udstillinger, salg og bestillingsopgaver.

Vejle Kunstmuseum og Vejle Kunstforening er gået sammen om at udstille Lars Ravns værker. De to udstillinger viser henholdsvis den helt unge Lars og den modne Ravn i Kina.

De to udstillinger i Vejle

På Vejle Kunstmuseum kan ses et udvalg af museets omfattende samling af Ravns værker. Fokus ligger på de tidlige værker fra begyndelsen af 1980erne, bl.a. ses gennembrudsværker fra censurerede udstillinger samt værker, der var med på Tranegården og i cykelkælderen. Lars Ravn har skabt en installation af nogle af sine allertidligste arbejder til udstillingen. Udstillingen i Maskinrummet på museet er kurateret af Lars Ravn og formand for Vejle Kunstforening Nina Damsgaard samt inspektør Trine Grøne ved Vejle Kunstmuseum.

I Vejle Kunstforenings lokaler i Vejle Vindmølle kunne ses eksempler på Ravns kunst fra de seneste år. Disse værker er skabt i Kina, der er blevet Ravns andet hjemland. Der blev stillet en container op ved møllen, der symboliserer kulturudvekslingen mellem Danmark og Kina. Som formand for kunstnersammenslutningen Corner har Lars Ravn været medvirkende til at genoplive kultursamarbejdet.

Udstillingen hos Vejle Kunstforening sluttede 29. september.

Fællesskab med H.C. Andersen

I sit indre viser containeren Ravns optagethed af billedkunstneren H.C. Andersen. Andersen er den bedst kendte dansker i Kina, og helt siden barndommen har Ravn været optaget af eventyrdigteren, som han føler, han har et stort fællesskab med: Ravn er som forfatteren autodidakt, begge er mønsterbrydere og rejselystne. Desuden mener Ravn, at forfatterens tegninger og papirklip fortjener større anerkendelse.

Ravn har gennem sin kunstnerkarriere i perioder beskæftiget sig indgående med eventyrdigteren. Dette kommer bl.a. til udtryk i arbejdsskitser fra Ravns store udsmykning til H.C. Andersen-sekretariatet i Odense i forbindelse med 200-året for Andersens fødsel. Skitserne vises i containeren som udvendigt bliver dekoreret af billedkunstelever fra Ravns gamle gymnasium i Vejle, Rosborg, hvor han for præcis 40 år siden tog sin studentereksamen. Ligesom i gymnasietiden - og mange gange siden - vil Lars Ravn stå for dette arbejde. Motivet til udsmykningen hentes hos H.C. Andersen.

I forbindelse med udstillingen udgives en bog om Ravns tidlige kunstneriske bane samt om hans Kina-tid. I bogen vil der være ikke tidligere publiceret materiale. Bogen er redigeret af Nina Damsgaard.

Udstillingen på Vejle Kunstmuseum kan ses indtil 29. december.
Udstillingen hos Vejle Kunstforening på Vejle Vindmølle kunne ses indtil 29. september.

 

 

Vejle Kunst­museum

Kunst er inspiration! Det er vitaminer og krydderi til livet. Det er smukt. Sjovt. Spændende. Og ikke mindst udfordrende!

læs mere