vm-loop
læs højtvm-speaker

12.04.19 - 15.09.19

Denne særudstilling kunne opleves på Vejle Kunstmuseum fra april til september 2019.

Hvad sker der, når en kunstner og en forening arbejder sammen og skaber et partnerskab på et kunstmuseum? Det kunne du se resultatet af i den eksperimenterende særudstilling på Vejle Kunstmuseum.

Syv lokale foreninger har åbnede deres døre for syv af landets kunstnere, der hver især har skabte et værk til udstillingen med udgangspunkt i det interessefællesskab, de mødte ude foreningerne. Udstillingen undersøgte, hvad der sker i mødet mellem to verdener, som ved første øjekast virker forskellige, og hvordan samtidskunsten kan bygge bro og åbner døre ud i Danmarks foreningslokaler.

Publikum kunne se en kunstudstilling med et ben plantet ude i det lokale foreningsliv, hvor frivillige medlemmer mødes hver uge for at debattere, dele og dyrke deres fællesskab.

De syv medvirkende kunstnere arbejder inden for en bred palet af medier som fotografi, lyd, skulptur, video, installation og performance.

Kunstnerne udvalgte selv den type forening, de ønskede at arbejde med, og bevægede sig derfor naturligt inden for det samme interessefelt, men med vidt forskellige baggrunde for at deltage.

Eksperimentet fortsatte, da foreningerne rykkede ind på museet i løbet af udstillingsperioden og delagtiggjorde publikum i deres foreningsaktiviteter, der knyttede sig til de udstillede værker.

De syv partnerskaber var:

Kristoffer Ørum – Vitar Horsens Rollespilslaug

Vitar Horsens Rollespilslaug kæmper ude i Hansted Skov og til åbningen opfører de et Incrowd spil på kunstmuseet. I udstillingen kan du se værket Hverdagens Helte af Kristoffer Ørum, der består af en række interaktive skulpturer med inspiration i rollespilernes egne objekter og værktøjskasse.

Sofie Amalie Klougart – Dansk Ornitologisk Forening, Sydøstjylland

Sofie Amalie Klougarts fotografiske værker er baseret på ture med Dansk Ornitologisk Forening på Vejleegnen. De beskriver menneskers forhold til naturen og deres længsel mod at begribe, beskytte og besidde den.

Alex Mørch – Bokseforeningen BK Nørremarken

I Bokseforeningen BK Nørremarken har Alex Mørch indsamlet video- lyd- og sensordata fra boksernes kamptræning. I værket Kæmpe kan du se menneske og maskine i forening. Se bokseren på skærm, mens robotten i rummet prøver at bevæge sig synkront.

Jens & Morten – Vejle Svæveflyveklub

Kunstnerduoen Jens og Morten har i samarbejde med Vejle Svæveflyklub skabt et interimistisk svæveflyver cockpit. Oppe i udstillingen kan man lette virtuelt fra klubbens egen landingsbane og tage turen over Vejle.

Regitze Engelsborg Karlsen – Danmarks Naturfredningsforening, Hedensted

Mød kunstner Regitze Engelsborg Karlsen, der i sit værk undersøger, hvordan vi opbevarer og dokumenterer landskabet. Skulpturerne undersøger forholdet mellem menneske og miljø og fotografierne er baseret på sten og sedimenter indsamlet ved b.la. Daugård Strand, Fakkegrav strand og Løsning.

Nike Åkerberg og Hanna Una Holmquist – Vejle Gymnastik-Forening

Som kunstner og gymnast er man drevet af disciplin, men på vidt forskellige måder, ifølge duoen Nike Åkerberg og Hanna Una Holmquist. En kunstner skal ofte være sin egen coach, hvor en gymnast har en træner, der giver en opgaver og leder vejen. Det er blevet til værket The Assignment i samarbejde med Vejle Gymnastikforening.

Kasper Hesselbjerg – Danmarks Kaninavlerforening, Horsens

Kasper Hesselbjerg har kastet sig over kaninen som “fænomen” og har skabt en forhindringsbane af skulpturer for kaniner lig de spring til kaninhop, han har set i Danmarks Kaninavlerforening, Horsens.

Mødet mellem kunstner og forening

Forud for udstillingen har de syv unge kunstnere været på feltarbejde ude i foreningerne, for at indsamle viden og møde borgerne i deres omgivende miljø. Ligeledes har kunstnere og foreninger arbejdet sammen til en workshopdag på kunstmuseet – et møde som er afsæt for kunstværkerne i udstillingen.

Værkerne, der netop nu er bliver skabt hos kunstnerne, præsenterer nye former for dialog i samtidskunsten på andre præmisser end dem, vi i forvejen kender til.

Det har været en udfordring for både kunstner og forening, der skal træde ud af deres komfortzone for at gentænke deres praksis.

Foreningens hus

I hele udstillingsperioden var Vejle Kunstmuseum ramme om en slags Foreningens hus, hvor de syv foreninger via opvisninger, træning, foredrag og ture ud af huset, brugte museumsrummet som en platform til at vise omverdenen, hvad de laver – i helt nye rammer.

Publikum kunne bl.a. deltage i boksetræning, kaninhop og blive klogere på lokalområdets naturforhold og fuglearter.

Vejle Kunst­museum

Brug et par inspirerende timer på Vejle Kunstmuseum.

Læs mere