MAD – Danmarkshistorien bid for bid
I kulturmuseets nye særudstilling MAD tager vi eleverne med på en historisk rejse gennem stenalder, middelalder og efterkrigstiden, frem til i dag. Sammen med eleverne dykker vi ned i, hvorledes mad har været medvirkende til at definere og skabe vores kultur, historie og hvem vi er.
Mad har været omdrejningspunktet for mange store vendepunkter i Danmarkshistorien.
Udstillingen udfolder hvilken betydning korn havde for udvikling af bondesamfundet i stenalderen; hvorfor folk i middelalderen kæmpede om sild; hvorledes ‘gris på gaflen’ i efterkrigstiden har påvirket vores nuværende madkultur og giver bud på, hvordan fremtidens mad kommer til at se ud.
Gennem sanseoplevelser, spændende fortællinger og engagerende læringsaktiviteter oplever og undersøger eleverne, hvordan mad har ændret og udviklet sig gennem tiden, og hvorledes mad og historie gensidigt påvirker hinanden.
Udstillingen åbner torsdag d. 15. juni 2023.
Forløbet tilbydes indtil udstillingen lukker 5/5 2024.
Husk at tilmelding skal ske SENEST 14 dage i forvejen.
Fag
Madkundskab
Historie
Madkundskab
Kompetenceområde:
Måltider og madkulturer
Kompetencemål:
Eleven kan fortolke måltider med forståelse for værdier, kultur og levevilkår.
Eleven har viden om tids- og stedsbestemte mad- og måltidskulturer.
Historie
Kompetenceområde:
Historiebrug. Kronologi og sammenhæng
Kompetencemål:
Eleven kan perspektivere egne og andres historiske fortællinger i tid og rum.
Eleven kan sammenligne væsentlige træk ved historiske perioder.
Husk at tilmelding skal ske SENEST 14 dage i forvejen.
Andre forløb
Skoleforløb på Vejle Kunstmuseum
På Vejle Kunstmuseum får dine elever kunstoplevelser, som tager udgangspunkt i livet og hverdagen. Vi inviterer til at gå på opdagelse i kunstens verden igennem bl.a. billedsamtaler, sanselige oplevelser, æstetiske læreprocesser, dialog og bevægelse.
Læs mereSkoleforløb i Jernalderen
I Danmarks største rekonstruerede jernalderlandsby byder vi på oplevelser, fællesskab og fordybelse. Vingsted Jernalder tager hvert år i mod 3-4.000 skolebørn fra 0. til 9. klasse, der i 1-3 dage bor og lever i jernalderen. Eleverne kommer helt tæt på livet i jernalderen, og de oplever, hvordan dagligdagen i landsbyen fungerer.
Læs mere