vm-loop
læs højtvm-speaker

Fire kongelige besøg i Vejle

Mens vi venter på Frederik 10.'s første officielle besøg i Vejle, ser vi sammen med Stadsarkivet tilbage på de sidste fire monarkers besøg her i byen.

1911: Frederik 8.

Kongen kommer til byen for at overvære afslutningen af efterårets store militærmanøvre.

 • Læs mere om Frederik 8.'s besøg i 1911

  Kong Frederik 8. ankom til Vejle Station tidligt den 5. oktober 1911, hvor han blev modtaget af byens spidser.

  Hans besøg havde til formål at overvære afslutningen på efterårets militærmanøvre nær Jelling. Samtidigt ankom forsvarsminister Klaus Berntsen med kongeskibet Dannebrog. Sammen kørte de til øvelsespladsen, og Kongen red derpå til Hvejsel for at se militære øvelser.

  Efter en pause ved gravhøjene i Jelling, deltog Kongen i en tropperevy ved Skovgaard, modtog hilsener fra 8.500 soldater, og besøgte derefter De Gamles Hjem og amtmand Bardenfleth.

  Dagen sluttede med et taffel på kongeskibet, efterfulgt af en aftenpromenade på havnen under festlig illumination.

1927: Christian 10.

Kongen besøger Vejle i anledning af byens 600 års købstadsjubilæum.

 • Læs mere om Christian 10.'s besøg i 1927

  I 1927 fejrede Kong Christian 10. Vejles 600 års købstads-jubilæum.

  Han ankom om formiddagen d. 16. august og blev modtaget af amtmand Knud Valløe og hans hustru ved amtmandsboligen, hvor mange borgere og veteraner fra 1864 hilste på ham med hurraråb.

  Efter besøget ved amtmandsboligen gik kongen til Vejle Rådhus, hvor han blev modtaget af viceborgmesteren og byrådets jubilæumsudvalg. Han talte fra balkonen og lykønskede byens borgere med jubilæet.

  Kongen hilste også på folkemindesamler Evald Tang Christensen og takkede ham for hans store arbejde, før han sidst på eftermiddagen vendte tilbage til Marselisborg ved Århus.

1949: Frederik 9.

Et uofficielt besøg, med masser opmærksomhed.

 • Læs mere om Frederik 9.'s besøg i 1949

  I 1949 blev Kong Frederik 9., Dronning Ingrid og prinsesserne Benedikte og Anne-Marie modtaget af tusindvis af vejlensere under strålende solskin ved Vejle Havn

  Kronprinsesse Margrethe var ikke med op turen, da hun skulle passe sin skole i København.

  Det "uofficielle" besøg af kongefamilien var det første kongelige besøg i byen i 18 år, og blev fejret med stor entusiasme.

  Småbåde sejlede Kongeskibet Dannebrog i møde, og byen var dekoreret i rødt og hvidt.

  De kongelige besøgte monumentområdet i Jelling, og overraskede deltagerne ved De Danske Skytte-, Gymnastik -, og Idrætsforeningers (forgængeren til DGI) landsstævne på Vingsted Stadion.

  Aftenen sluttede med et taffel ombord på Dannebrog. En stor gruppe vejlensere blev stående på kajen indtil kongeskibet forlod Vejle omkring kl 22.

  Frederik 9. besøgte også Vejle i 1958 og 1965. De besøg kan du se billede fra og høre fortællingen om i Stadsarkivets udstilling.

1980: Margrethe 2.

Dronningen indvier Vejlefjordbroen.

 • Læs mere om Margrethe 2.'s besøg i 1980

  I 1980 indviede Dronning Margrethe 2. Vejlefjordbroen.

  Den kongelige familie ankom med Kongeskibet Dannebrog og blev fejret med musik fra hele seks forskellige musikkorps - dog ikke på samme tid.

  Indvielsesfestlighederne var indledt allerede weekenden før selve åbningen med en stor folkelig bromarch, hvor tusindvis af mennesker gik over broen.

  Efter dronningens snoreklip kørte kongefamilien som de første over den flagudsmykkede bro i den åbne Buick Centurion 'Krone 3'.

  Efter ceremonien på broen, deltog familien i en reception på Vejle Rådhus, hvor de unge prinser fik overrakt fodbolde med autografer fra Vejle Boldklubs spillere.

  Særligt Allan Simonsens underskrift vakte stor begejstring.

  Dagen sluttede med, at den kongelige familie sejlede under broen, hvor flag stadig vajede.

  Margrethe 2. har besøgt Vejle mange gange i sin regeringstid. Stadsarkivets udstilling er fuld af billeder og fortællinger fra de andre besøg.

Mange flere kongelige besøg i Vejle

Dronning Margrethe har været i Vejle mange gange i løbet af sin regeringstid. Senest på et privat besøg i 2022, hvor hun besøgte udstillingen Magt og guld på Vejle Kunstmuseum og fik mulighed for at studere Vindelevskatten på nærmeste hold.

Alle disse kongelige besøg, kan du opleve i Vejle Stadsarkivs udstilling 'Royale besøg 1904-2022'.

Udstillingen kan ses i Stadsarkivets åbningstid:
Mandag til torsdag kl. 10-16, fredag kl. 10-12. Den første lørdag i måneden kl. 10-14.

Vejle Stadsarkiv

Stadsarkivet formidler lokalhistorisk viden til kommunens borgere og fungerer som arkiv for Vejle Kommune. Arkivet har til huse i den smukke gamle amtmandsbolig på Vedelsgade.

Besøg Vejle Stadsarkiv