vm-loop
læs højtvm-speaker

Vejlemuseerne og Vejle Stadsarkiv samler ind til fremtiden.

Lige nu står vi midt i et af verdenshistoriens helt centrale øjeblikke. På denne hjemmeside indsamler vi fortællinger og genstande, der dokumenterer livet i Vejle Kommune i denne verdenshistoriske periode. Du sender din historie vi formularen nederst på siden.

I fremtiden vil man se tilbage på foråret 2020, og forsøge at forstå, hvordan vi mennesker agerede i krisesituationen og ikke mindst hvorfor.

Vi ønsker, at borgere og forskere i fremtiden kan få et retvisende og nuanceret billede af, hvordan det var at være en del af den mest omfattende pandemi i 100 år.

Derfor beder vi dig hjælpe os med to ting, nemlig at indsamle fortællinger og genstande fra din omvæltede hverdag!

Din hverdagsfortælling

Vi vil bede dig gøre en eller flere af følgende ting:

  • Tag et billede, der beskriver dit liv under karantænen.
  • Skriv en dagbog, der beskriver en 'almindelig' dags forløb.
  • Film en video, hvor du fortæller om, hvordan det er at leve under karantænen.

Vi er interesseret i alt, lige fra at høre om dine bekymringer, håb og tanker omkring denne tvungne ’pausetilstand’, vi alle er sat på, til hvordan du får tiden til at gå.

Hvordan får du hjemmearbejde og hjemmeskole til at fungere sammen? Hvilke film/serier ser du, hvilke bøger læser du og hvilken musik hører du? Hvor mange toiletruller hamstrede du i marts og hvorfor?

Eller er du en af dem, der stadig arbejder ude, og holder samfundets hjul i gang? Hvordan er stemningen på sygehusgangene? Er der mere eller mindre affald i folks skraldespande, når du tømmer dem? Hvordan opfører folk sig i supermarkedskøen, når du sidder ved kassen?

Det er fortællinger, der måske kan virke trivielle lige nu, men disse data vil være en uvurdérlig ressource for fremtidens historikere. Derfor er det vigtigt at vi indsamler dem nu.

Har du en genstand, der kan være med til at fortælle historien?

På museer indsamler vi ting, der fortæller historier. Det kan være dit hjemmelavede mundbind, skoleskemaet for dine børns hjemmeskole, eller den plexiglasplade, der beskytter medarbejdere og handlende i din butik.

Hvis du har noget, som du tror kunne have museets interesse, så gem det gerne til os!

Det er ikke sikkert, at vi får brug for din ting i vores samling, men vi vil gerne have buddet, når situationen forhåbentlig snart er normaliseret. Husk at sende et foto med af din genstand. Det gør det nemmere for os at vurdere den.

Ring, og fortæl din historie

Sammen med Bibliotekerne, Musikteatret og Vejle Kommune samler vi en række af jeres fortællinger i en podcast-serie om, hvordan corona har påvirket mennesker her i kommunen. Ring til vores telefonsvarer på 7681 3033 og fortæl os din personlige historie.

Fortællinger indtalt på telefonsvareren kan blive brugt i podcasten. Navne og alle andre personhenførbare oplysninger fjernes, før fortællingerne bruges, men venner og familie vil naturligvis kunne genkende din stemme.

🎧 Lyt til podcasten her.

Send fotos, video og skrevne fortællinger

Når du har en fortælling eller en genstand, som du vil give til os og eftertiden, så kan du sende den via den nedenstående formular.

Dele af de indsendte fortællinger kan blive brugt i museets formidling, men kun på måder hvor navne og alle andre personhenførbare oplysninger er fjernet.

Husk at trykke på knappen 'Indsend' nederst i formularen.

(Du kan også sende via email til museerne@vejle.dk)

Tak for dit bidrag!

Lige nu arbejder vi hurtigt, for at bevare førstehåndsviden om den verdenshistoriske situation vi står i.

For at være helt sikre på at al formalia er på plads, vil vi, når situationen forhåbentlig snart er normaliseret, kontakte dig, for at få bekræftet dit samtykke til opbevaring af den information du har sendt til os.

Endnu en gang mange tak for dit bidrag til at dokumentere historien.

Mit liv under corona-truslen

Der er plads til at skrive lige så langt du vil. Du kan også uploade din fortælling i tekstdokument nedenfor.
Hvis du har noget, som du tror kunne have museets interesse, så gem det gerne til os! Det er ikke sikkert at vi har brug for din ting, men vi vil gerne have buddet, når situationen forhåbentlig snart er normaliseret.
Hvis du ikke har uploadet fotos, så vælg blot 'Nej tak'.
Skriv dato her
Du kan nøjes med initialer, hvis du ønsker at være anonym
Skriv kun tal

👇 Vigtigt: Husk at trykke 'INDSEND'

The form contains errors

  • {{validation.errorMessage}}

Læs også

Se alle

Velkom­men tilbage!

Vejle Kunstmuseum, Kulturmuseet Spinderihallerne og Randbøldalmuseet er genåbnet.

Læs mere