vm-loop
læs højtvm-speaker DA / EN

Vindmøllen er Vejles vartegn nummer 1! Beliggende på bakkedraget i Vejles sydlige del kan den smukke, gamle mølle ses fra store dele af byen. Fra møllens rundgang er der en imponerende udsigt over Vejle by, Grejsdalen, Vejle Fjord og Vejle Ådal.

Hvor er vingerne?

Vejle Vindmølle skal have nye vinger, og derfor er de gamle er blevet afmonteret af sikkerhedsmæssige årsager. Vi afventer politikernes og Kommunale Ejendommes beslutninger vedrørende nye vinger, og glæder os til at kunne fortælle jer hvornår byens vartegn igen kommer til at ligne sig selv.

---

Der har været mølle på stedet siden 1846, men den nuværende bygning er fra 1890, og dens inventar er fra 1930’erne. Bygningen fungerede som mølle indtil 1960, og dens imponerende indvendige maskineri giver et godt indtryk af, hvordan møllen har arbejdet. Møllen har både bidraget til en samlet historie om mølleriet i Vejle, men har også i nogle sammenhænge selv stået i fokus – f.eks. under besættelsen af Vejle i 1864 eller de to gange, møllen er brændt, i 1890 og 1938. Ved den seneste brand gik det kun ud over enkelte dele af møllen, som ellers stort set er intakt fra 1890.

Vejle Vindmølle er åben i sommersæsonen fra den 1. april til udgangen af skolernes efterårsferie i uge 42 og kan i perioden besøges tirsdag til søndag kl. 11.00-16.00. 

Vejle Vindmølle huser også Vejle Kunstforening. Det er muligt at besøge møllen uden for sæsonen, når Vejle Kunstforening holder åbent. Læs mere om deres åbningstider og aktuelle udstillinger på www.vejlekunstforeningmoellen.dk. 

I vinterhalvårets fugtige vejr er det uundgåeligt, at der kommer en del alger på møllen. I starten af foråret afrenses og kalkes møllen, så den fremstår smuk og hvid, når sæsonen starter 1. april.