vm-loop
læs højtvm-speaker

Lej et rekonstrueret jernalderhus i Jernaldermiljøet i Vingsted, og fyld huset og pladsen omkring med historisk madlavning, brændehugning, lege, håndværk og samvær – (næsten) helt som i jernalderen.

Nu kan du tage familien med 2000 år tilbage i tiden.

Jernalderlivet byder på masser af nærværende oplevelser, så hvis I har lyst til at mødes i anderledes omgivelser og lade jer inspirere, er Vorbassehuset måske noget for jer.

Det er et ophold på egen hånd, men I får udleveret materialer til gamle lege, madlavning, bål og lette træhåndværk. Og I får naturligvis en introduktion til brug af jernalderudstyret og til bruge huset på egen hånd. Det kan bruges til fx børnefødselsdage, familietræf eller lignende.

Vorbassehuset kan bookes i to forskellige weekendmoduler:

  • Fredag kl 15 til lørdag kl 10 (1900 kr)
  • Lørdag kl 11 til søndag kl 11 (2200 kr)

Vorbassehuset overgår til nyt og bedre booking-system. Indtil det nye system er på plads, kan du sende en mail til museerne@vejle.dk med oplysninger om hvilken weekend du ønsker at booke huset.

Huset kan lejes de fleste weekender, hvor vi ikke har andre større arrangementer i landsbyen.

Introduktionen er nødvendig for at leje huset. Tidspunkt for denne introduktion aftales efter booking.

Vorbassehuset er for alle, der ønsker at bruge jernalderen som ramme for inspirerende samvær. Det er primitivt, enkelt og skønt. Det er ikke et alternativt festlokale – det er en 2000 år gammel verden, som vi ønsker at værne om. Derfor er musik og fulde folk ikke en del af pakken.

Der kan overnatte max. 15 personer i Vorbassehuset. Er I flere end 15 personer kan man overnatte i shelter i gåafstand til Jernaldermiljøet. Der må ikke slås telte op på Jernaldermiljøets område.

Daginstitutioner kan i hverdagene booke huset med materialekasser og få samlet intro til aktiviteter. Læs mere om tilbud til daginstitutioner her.

Praktisk information

Jernaldermiljøets beliggenhed/adresse

GPS-koordinater til Jernaldermiljøet N55⁰40.509 E009⁰23.538

Adressen er Skyttevej 12, 7182 Bredsten.

Følg skiltene til Jernaldermiljøet fra landevejen gennem Vingsted.

Vorbassehuset

Det er her I skal være. Huset er opkaldt efter en lokalitet, hvor arkæologer på en udgravning har fundet huset. Vorbassehuset er således en rekonstruktion af et jernalderhus.

Det ligger tæt på vores servicebygning, med moderne toiletter og mulighed for at hente varmt vand til opvasken.

Det er muligt at bruge den udendørs bålplads, og I kløver selv det brænde, der anvendes. Der skal altid være en ansvarlig bålpasser ved bålet.

Vorbassehuset er omgivet af en lille skov, der rummer mange muligheder for leg og motoriske udfordringer.

Aktiviteter

Der findes grejkasser med værktøj til forskellige aktiviteter.

Snittegrej-kassen: I kassen er der udstyr til forskelligt træhåndværk. Træ til at snitte i kan efter forudgående aftale med VejleMuseerne, lægges frem til jer ved huset. I kassen findes også et hæfte med idéer til ting, man kan snitte.

Legegrej-kassen: I kassen er der materialer, I kan bruge til forskellige gamle lege. I kassen findes også et hæfte med beskrivelser af de forskellige lege.

Madgrej-kassen: I kassen er der udstyr til madlavning over bål. Her finder I også enkle madopskrifter og vejledninger til, hvilke planter der kan indsamles i naturen og bruges i maden. Madopskrifterne er også sendt til jer på mail, da I bookede.

Bålgrej-kassen: I kassen findes forskellige gryder og pander til brug over bålet.

Affaldshåndtering

ALT affald sorteres efter Vejle Kommunes politik. Hjælp os med at holde Jernaldermiljøet rent og pænt.

Madrester, rå såvel som tilberedt: Fast madaffald lægges i skraldespanden med grøn pose.

Flydende madrester hældes i spildevandshullet – supperester sies derfor, inden de kasseres.

Glas, plastikemballage og metal: skylles rene for madrester og lægges i containeren bag depotbygningen.

Restaffald: Dækker over plastikposer, smørrebrødspapir, stanniol, mælkekartoner, tyggegummi o. lign. Alt dette lægges i skraldespanden med sort pose.

Pap: papkasser foldes ud og lægges i papcontaineren bag depotbygningen.

Brandslukningsudstyr

I huset forefindes brandtæppe, vandsprøjte og en pulverslukker til bekæmpelse af brand. Der gives vejledning i brug af udstyret.

Brændehugning

Brændehugning er altid de voksnes ansvar. Brændet placeres i lodret position på nederste hylde på huggeblokken. Hold med begge hænder yderst på økseskaftet, stå med spredte ben, tag sigte, løft øksen til hovedhøjde og lad den falde.

Dyr

Dyrene må få besøg af tre ad gangen i dagtimerne, og de må fodres med græs og mælkebøtter. Når det bliver aften, skal dyrene have ro på markerne. Ved læmning vil der gælde særlige regler for fårene og gederne.

Ophold i Jernaldermiljøet på egen hånd sker på eget ansvar. Eventuelle skader er ikke dækket af VejleMuseernes forsikring.

 

Vingsted jern­alder

Tag med på en tidsrejse tilbage til jernalderen.

Læs mere