vm-loop
læs højtvm-speaker

Randbøldalmuseet er et rigtigt familiemuseum, hvor børn og voksne kan lære om gamle dages produktion af papir og klæder. I de udendørs vandeksperimenter kan alle boltre sig i timevis og afprøve vandets kræfter.

Randbøldalmuseet ligger på stedet, som tidligere husede en af Danmarks første fabrikker Engelsholm Papirfabrik, der blev anlagt i 1732. Her blev der produceret papir og siden tekstiler. Hele grundlaget for produktionen var vandkraften i form af Vejle Å, som på dette sted fosser gennem en snæver smeltevandsdal. I loftetagens store rum kan man se udstillinger, og i stueetagen ligger papir- og væveværksteder, hvor publikum kan prøve de gamle håndværk, når der er arrangementer i ferien. Ved arrangementer betaler man ofte et lille beløb for materialer.

Husets vævelaug er kendt for sit smukke design og fine håndværk. Museumsbutikken samme sted er fyldt med væve- og papirvarer, bøger, kunsthåndværk, håndgjorte sæber og mange andre gaveartikler. Man kan desuden købe drikkevarer og is.

I de udendørs vandeksperimenter kan man få føling med det, der er grundlaget for hele eventyret i Randbøldal – vandkraften. Her kan børn og voksne prøve at vinde over vandets tyngde og hæve det med enkel og historisk teknik som Arkimedes’ skrue, brøndvinde, vippebrønd, trædemølle og et helt slusesystem. Tag madkurven med og oplev naturen, historien og håndværket i Randbøldal.

Der er gratis adgang til museet. Det er muligt at leje madpakkehuset til private arrangementer. Det koster 350 kr. for en halv dag og 500 kr. for en hel dag. Der er siddepladser til ca. 20-25 personer.

Vævelaug og papirværksted

De åbne værksteder byder på masser af inspiration, læring og mulighed for at deltage aktivt under kyndig vejledning. Når vi nærmer os museets sæsonåbning i marts, kan vi fortælle nærmere detaljer om hvilke dage værkstederne er åbne. 

For mere information om de frivillige håndværksgrupper, der 'hører til' på Randbøldalmuseet, kontakt:

Papir

Tove Sørensen
Mail: tove1947rechnagel@gmail.com
Tlf: 3011 5376

Væv

Mona Sørensen
Mail: runeager@stofanet.dk
Tlf: 6030 2568