vm-loop
læs højtvm-speaker

Randbøldalmuseet byder på spændende og udfordrende oplevelser for hele familien. Her kan børn og voksne lære om gamle dages produktion af papir og klæder.

I er velkomne til at gå en tur på udendørsarealerne ved Randbøldalmuseet, men vis hensyn og hold afstand til andre besøgende. Udstillingsbygningen, vandeksperimentariet og madpakkehuset er midlertidigt lukket.

---

Tag madkurven med, og nyd naturen, historien og håndværket. Børn og voksne kan blandt andet blive klogere på gamle dages produktion af papir og klæder, boltre sig løs med vandeksperimenter og afprøve vandets kræfter.


Jyllands første industrilandsby

Oplev museets nye permanente udstilling om Randbøldals historie. I udstillingen får man hele historien om den industrielle produktion i Randbøldal fra 1732 til 1983.

Hør, hvordan et ubeboet bondeland på kanten af heden blev til Jyllands første industrilandsby, hvordan Randbøldal gik fra papirfabrik til klædefabrik i 1846, og hvem der havde størst indflydelse på udviklingen

Randbøldalmuseet ligger på det sted, som tidligere husede en af Danmarks første fabrikker, Engelsholm Papirfabrik, der blev anlagt i 1732. Her blev der produceret papir frem til 1846 og siden tekstiler. Hele grundlaget for produktionen var vandkraften i form af Vejle Å, som på dette sted fosser gennem en snæver smeltevandsdal.

Leg med vand

I de udendørs vandeksperimenter kan man få føling med det, der er grundlaget for hele eventyret i Randbøldal, nemlig vandkraften. Her kan børn og voksne prøve at vinde over vandets tyngde og hæve vandet med enkle og historiske teknikker som Arkimedes’ skrue, brøndvinde, vippebrønd, trædemølle og et helt slusesystem.

Der er gratis adgang til museet. Det er muligt at leje madpakkehuset til private arrangementer. Det koster 350 kr. for en halv dag og 500 kr. for en hel dag. Der er siddepladser til ca. 20-25 personer.

På sporet af De Lichten­berg

Tag på en tur igennem Lichtenbergs landskab og oplev Danmark i 1700-tallet.

læs mere

Vævelaug og papirværksted

Randbøldals væve- og papirlaug holder til i værkstederne. De er kendt for deres smukke design og fine håndværk.

I værkstederne er det muligt at prøve de gamle håndværk, når der er arrangementer.

Der er mulighed for at møde laugene og deltage aktivt hver onsdag i museets åbningstid eller efter aftale. Gennem kyndig vejledning er der mulighed for at få kendskab til og prøve det gamle håndværk. Ung som gammel. Nybegynder som øvet.

Museumsbutikken er derfor fyldt med fantastiske væve- og papirvarer, bøger, kunsthåndværk, håndgjorte sæber og mange andre gaveartikler. Man kan desuden købe drikkevarer og is.

For mere information om de frivillige håndværksgrupper, der 'hører til' på Randbøldalmuseet, kontakt:

Papir

Tove Sørensen
Mail: tove1947rechnagel@gmail.com
Tlf: 3011 5376

Væv

Mona Sørensen
Mail: runeager@stofanet.dk
Tlf: 6030 2568

Arrange­menter på museet

Se alle