vm-loop
læs højtvm-speaker

Randbøldalmuseet er et rigtigt familiemuseum, hvor børn og voksne kan lære om gamle dages produktion af papir og klæde. Og i de udendørs vandeksperimenter kan alle boltre sig i timevis og afprøve vandets kræfter.

Randbøldalmuseet ligger på stedet, som tidligere husede en af Danmarks første fabrikker, Engelsholm Papirfabrik, som blev anlagt i 1732. Her blev der produceret papir og siden tekstiler, og hele grundlaget for produktionen var vandkraften i form af Vejle Å, som på dette sted fosser gennem en snæver smeltevandsdal. I loftsetagens store rum kan man se udstillinger, og i stueetagen ligger papir- og væveværksteder, hvor publikum kan prøve de gamle håndværk, når der er arrangementer i ferien. Ved arrangementer betaler man ofte et lille beløb for materialer.

Husets vævelaug er kendt viden om for sit smukke design og fine håndværk. Museumsbutikken samme sted er fyldt med væve- og papirvarer, bøger, kunsthåndværk, håndgjorte sæber og mange andre gaveartikler. Man kan desuden købe drikkevarer og is.

I de udendørs vandeksperimenter kan man få føling med det, der er grundlaget for hele eventyret i Randbøldal – vandkraften. Her kan børn og voksne prøve at vinde over vandets tyngde og hæve det med enkel og historisk teknik som Arkimedes’s skrue, brøndvinde, vippebrønd, trædemølle og et helt slusesystem. Tag madkurven med og oplev naturen, historien og håndværket i Randbøldal.

Der er gratis adgang til museet.

Det er muligt at leje madpakkehuset til private arrangementer. Det koster 350kr for en halv dag og 500kr for en hel dag. Der er siddepladser til ca. 20-25 personer.

Sommeråbent i papir- og væveværkstederne

Papirværkstedet er åbent i museets åbningstid følgende dage:
3. og 4. august, 17. og 18. august samt 1. september
I uge 30 er papirværkstedet åbent tirsdag til fredag.

Væveværkstedet er åbent i museets åbningstid hver onsdag i hele sommersæsonen.
I uge 30 er væveværkstedet åbent tirsdag til fredag.

Væve- og papirlaugene

Der er mulighed for at møde væverne og deltage aktivt hver onsdag i museets åbningstid, eller efter aftale.

For mere information om de frivillige håndværksgrupper der 'hører til' på Randbøldalmuseet kontakt:

Papir

Tove Sørensen
Mail: tove1947rechnagel@gmail.com
Tlf: 3011 5376

Væv

Mona Sørensen
Mail: runeager@stofanet.dk
Tlf: 6030 2568

Vo­res Væv­nin­ger

Frem til 27.10 kan I se en spændende væveudstilling på Randbøldalmuseet.

læs mere

Arrange­menter på museet

Se alle