vm-loop
læs højtvm-speaker

En enorm skat på ca. 2.750 sølvmønter og 8 guldmønter fra middelalderen så i efteråret 2019 igen dagens lys, efter at have ligget i jorden i en skov lige uden for Vejle i ca. 600 år. Læs alt om den enorme skat her.

Et langt tilløb 

De første mønter, fra detder skulle vise sig at blive den største skat fra middelalderen, der nogensinde er fundet på Vejleegnen, blev fundet allerede i marts 2017. Et ældre ægtepar, der gik tur i skoven ved Uhrhøj, fandt fire mønter, liggende på stien mellem kviste og blade, som de indleverede til Vejlemuseerne. 

Halvandet år senere, i august 2018, blev endnu en enkelt mønt fundet og indleveret, og i starten af oktober 2019 gik der så for alvor hul på bylden. En mand, der gik tur i skoven, fandt en enkel mønt, og udpegede fundstedet for museet. Da arkæolog Kasper Terp Høgsberg efterfølgende undersøgte området nærmere med metaldetektor, viste det sig, at en enorm mængde mønter nu var skyllet frem. 

“Pludselig eksploderede det bare!”, fortæller arkæolog ved Vejlemuseerne Kasper Terp Høgsberg. “Efter at have gået fire meter med detektoren må jeg simpelthen stoppe med at grave mønterne op, når jeg får udslag. Der er alt for mange!” 

Det gik op for den erfarne arkæolog, at der ikke bare er tale om en håndfuld mønter fra en tabt pung, men om en hel skat. I stedet fulgte han sporet for at få overblik over, hvor stort et område skatten er fordelt ud over, og finde det sted, hvor selve nedgravningen har været. 

Det er once in a lifetime at finde sådan en skat!

- Kasper Terp Høgsberg, Arkæolog

Lidt længere oppe ad stien gav detektoren et ekstra kraftigt signal for herefter at forsvinde. Kasper Terp Høgsberg gravede forsigtigt ind i skrænten, rundt om stedet hvor selve skatten var sandsynligvis blev gravet ned. Sammen med en tilkaldt kollega blev der udtaget et præparat - det vil sige en stor jordklump, der efterfølgende kunne udgraves og undersøges systematisk på Konserveringscentret i Vejle. 

Da de graver omkring skatten, finder arkæologerne skår af keramik og stykker af tekstil. Dermed tyder det på, at skatten har ligget i en pose og været nedgravet i en kande eller krukke.

“Det føltes fuldstændig uvirkeligt. Det er once in a lifetime at finde sådan en skat. Det kommer aldrig til at ske igen i min karriere som arkæolog!”, slutter Kasper Terp Høgsberg.

Se Arkæologernes ugerevy om Uhrhøj-skatten fra oktober 2019:

Videoen blev optaget, inden vi vidste, hvor stor skatten i virkeligheden var, så læg mærke til, at der nævnes et alt for lille antal mønter.

Videoen er optaget, inden vi vidste, hvor stor skatten i virkeligheden var, så læg mærke til, at der nævnes et alt for lille antal mønter. Videoen åbner i en ny fane på Facebook.

Arkæologi

I Vejlemuseernes arkæologiske ansvarsområde ligger både Egtvedpigens bronzealderhøj og Harald Blåtands Jelling. Men det er kun en flig af alle de fantastisk spændende spor efter fortiden, vi hele tiden graver frem. Følg med i arkæologernes arbejde.

Læs mere

Kultur­museet i Vejle

Oplev hvordan den verden vi kender i dag, blev skabt.

Læs mere