vm-loop
læs højtvm-speaker DA / EN

Kulturmuseet fortæller danmarkshistorien set fra Vejle – fra oldtiden til i går.

Pigen fra Egtved

I år er det præcis 100 år siden, Egtvedpigen blev fundet en iskold vinterdag i februar, i resterne af en stor bronzealdergravhøj på Egtved Holt. Vi fejrer jubilæumsåret med en stor, ny særudstilling på Kulturmuseet og masser af aktiviteter i Egtved.

Mere om udstillingen

Velkommen på kulturmuseet!

Kulturmuseet er sammensat af flere udstillinger, der beskriver forskellige udsnit af Vejles historie. Gæster kan på storskærme bladre i jernaldergenstande og billeder og fortællinger om Vejles fritids- og forlystelsesliv.

Hele familien kan udfordre hinanden på det interaktive dansegulv og forsøge at få fødderne til at makke ret i charleston, jive og disco.

Se film om bomuldsspindingsindustrien, som for alvor satte Vejle på det industrielle landkort, og hils på en dronning – eller det navn har hun i hvert fald fået: Dronning Gunhild, moseliget fra Haraldskær Mose. Hun er et af Danmarks bedst bevarede moselig, og hun ligger i sin glaskiste i en ganske særlig og stemningsfyldt udstilling i museet - fyldt med fortællinger, lurblæsere og fugleskrig fra den mose, hvor hun blev ofret og holdt fast med kroge for mere end 2.000 år siden.

Vejles kulturhistoriske museum har også et lille legemuseum for de mindste. Den indendørs baggård indbyder til leg for børn og barnlige sjæle. Her må du hoppe, klatre og lege med det hele. Kravl i stilladserne, styr kranen, og brug bomuldsvægten. Hør børn fortælle om livet dengang, om fremstilling af tyggegummi og om da en dreng faldt i havnen.

I museets otte meter lange gravekasse kan børn, og alle andre med en skattejæger i maven, gribe metaldetektor og graveske og lede efter både potteskår og metalgenstande.

 • Vil du vide mere om Kulturmuseet?

 • Historiske rammer

  Museet er indrettet i historiske rammer i Spinderihallerne, der har en helt unik autenticitet og stemning. I museet er der lagt større vægt på oplevelser end på gammeldags museumsformidling, og museet er fyldt med ny viden og teknologi.

 • Årlig særudstilling

  Hvert år byder Kulturmuseet indenfor i en ny spændende særudstilling og velkommen til adskillige arrangementer. Fælles for særudstillingerne er deres særlige skildring af Vejles historie. Udstillingerne fører dig igennem Vejles vigtigste og væsentligste fortællinger og udfolder forskellige perspektiver og perioder i byens historie, men trækker også tråde til i dag og resten af verden. 

 • Parkering og tilgængelighed

  - Gratis parkering ved Spinderihallerne.

  - God tilgængelighed for kørestolsbrugere og
  gangbesværede.