vm-loop
læs højtvm-speaker

I VejleMuseernes arkæologiske ansvarsområde ligger både Egtvedpigens bronzealderhøj og Harald Blåtands Jelling. Men det er kun en flig af alle de fantastisk spændende spor efter fortiden, vi hele tiden graver frem. Følg med i arkæologernes arbejde.

VejleMuseerne har det arkæologiske ansvar for både Vejle, Fredericia og Hedensted kommuner.

Med en gravemaskine skraber de muldlaget af i baner, så de kan se, om der skulle være arkæologiske levn under muldlaget, som kan være 25-100 cm tykt. Finder arkæologerne noget interessant, foretager de ofte en egentlig arkæologisk udgravning, hvor der både bruges gravemaskiner og håndkraft.

Når arkæologerne kommer hjem, skriver de beretning om udgravningerne samt en kulturhistorisk rapport, som fortæller om fundene i et let forståeligt sprog.

Kulturmuseet Spinderihallerne har de to permanente arkæologiske udstillinger: Mosens Kraft, hvor du se et af verdens bedst bevarede moselig, Haraldskærkvinden, og Tings Tale, der fortæller om Vejleegnens oldtid og arkæologernes arbejde. Her kan børnene udforske museets store gravekasse med metaldetektor og graveske.

Indtil december 2019 viser vi også særudstilingen Guld & Kaos, om jernalderens guldofringer.

På museet udstiller vi også løbende forskellige nye fund fra vores ansvarsområde.

Kontakt arkæolog Anders Horsbøl Nielsen på anhor@vejle.dk, hvis du gerne vil høre mere om en specifik udgravning.

Arkæo­logernes Ugerevy

Hver uge udsender VejleMuseernes arkæologiske afdeling en kort video, hvor en eller flere arkæologer fortæller om en aktuel udgravning eller et spændende fund.

læs mere

Guld & Kaos

Særudstilling om jernalderens guldofringer på Kulturmuseet Spinderihallerne. Se Hjarnøskatten, og mærk det kaos, der ramte verden, da solen forsvandt!

læs mere

Praktisk infor­mation til byg­herrer mv.

Skal du bygge på privat- eller erhvervsgrund? Hvad gør du, hvis du finder noget ifm. pløjning, anlægsarbejde el.lign.? Her finder du svar på de fleste spørgsmål, samt relevante kontaktinformationer.

læs mere