vm-loop
læs højtvm-speaker

I Vejlemuseernes arkæologiske ansvarsområde ligger både Egtvedpigens bronzealderhøj og Harald Blåtands Jelling. Men det er kun en flig af alle de fantastisk spændende spor efter fortiden, vi hele tiden graver frem. Følg med i arkæologernes arbejde.

Vejlemuseerne har det arkæologiske ansvar for både Vejle, Fredericia og Hedensted kommuner.

Med en gravemaskine skraber vi muldlaget af i baner, så vi kan se, om der skulle være arkæologiske levn. Muldlaget kan være 25-100 cm tykt. Finder arkæologerne noget interessant, foretager de ofte en egentlig arkæologisk udgravning, hvor der både bruges gravemaskiner og håndkraft.

Når arkæologerne kommer hjem, skriver de beretning om udgravningerne samt en kulturhistorisk rapport, som fortæller om fundene i et let forståeligt sprog.

Kulturmuseet i Vejle har de to permanente arkæologiske udstillinger: Mosens Kraft , hvor du ser af verdens bedst bevarede moselig, Haraldskærkvinden, og Tings Tale , der fortæller om Vejleegnens oldtid og arkæologernes arbejde. Her kan børnene også udforske museets gravekasse med metaldetektor og graveske.

På museet udstiller vi også løbende forskellige nye fond fra vores ansvarsområde.

Kontakt arkæolog Christian Juel på chjue@vejle.dk eller arkæolog Esben Klinker Hansen eskha@vejle.dk , hvis du gerne vil høre mere om en specifik udgravning.

ArchaeoLab

Vejlemuseernes forskningscenter for arkæologiske genstande.

Læs mere om Archaeolab

Alt om Uhrhøj­skatten

En enorm skat på ca. 2.750 sølvmønter og 8 guldmønter fra middelalderen så i efteråret 2019 igen dagens lys, efter at have ligget i jorden i en skov lige uden for Vejle i ca. 600 år. Læs alt om den enorme skat her.

Læs mere

Praktisk infor­mation til byg­herrer mv.

Skal du bygge på privat- eller erhvervsgrund? Hvad gør du, hvis du finder noget ifm. pløjning, anlægsarbejde el.lign.? Her finder du svar på de fleste spørgsmål, samt relevante kontaktinformationer.

Læs mere

Lang­husvej i Jel­ling

En jernalderlandsby ved Langhusvej i Jelling blev i 2016-2017 udgravet af et hold arkæologer fra Vejlemuseerne.

Læs mere