vm-loop
læs højtvm-speaker

Kunst er inspiration! Det er vitaminer og krydderi til livet. Det er smukt. Sjovt. Spændende. Og ikke mindst udfordrende!

Vejle Kunstmuseum inviterer jer alle sammen indenfor til kunstoplevelser, der tager udgangspunkt i livet og hverdagen. Fortællingerne på Vejle Kunstmuseum er både genkendelige og et overraskende eller anderledes blik på verden. Vores udstillinger giver dig altid noget med hjem. Nogle gange er det stort, nogle gange er det småt, men der er altid noget, der sætter sig. Og næste gang du kigger forbi, er det helt sikkert noget helt andet!

Hiv familien ud af sofaen, eller tag en god veninde under armen, og brug et par inspirerende timer på Vejle Kunstmuseum.

Kunst i byrummet

Det er ikke kun inde på museet du finder de gode kunstoplevelser.

Tag vores skulpturguide med på en dejlig gåtur i Vejle midtby. Byen er rig på kunst i det offentlige rum og der knytter sig mange gode oplevelser til skulpturerne. Gør stop ved disse udvalgte skulpturer og få mere at vide om ideen bag skulpturerne og kunstnernes virke.

Turen er ca 1,5 km lang.

Skulptur­guide Vejle midtby

Guide til skulpturer og kunst i det offentlige rum i Vejle centrum.

læs mere

Aktuelle særudstillinger

I Vejle Kunstmuseums store særudstillingslokale Utzon-salen vises ca. to særudstillinger årligt. Det kan være solo- eller gruppeudstillinger, hvor nye og relevante temaer udforskes med indlånte værker eller helt nye værker, skabt til udstillingen. Utzon-salen tager navn efter arkitekten Kim Utzon, som tegnede kunstmuseets seneste tilbygning, der slog dørene op i 2007.

Maskinrummet er museets mindste særudstillingsrum. Her viser vi publikum, hvad der rører sig bag museets kulisser. I Maskinrummet er der fokus på brugerinddragende projekter, kunstneriske processer og udstillinger med relationen til byen og området omkring Vejle. Udstillingerne står som oftest kun i 1-3 måneder.

Samlinger og permanente udstillinger

Vejle Kunstmuseum rummer primært samlinger af dansk kunst fra starten af 1900-tallet og frem; især dansk kunst med vægt på klassisk modernisme, præ-Cobra og samtidskunst præget af nysurrealisme og ekspressive tendenser. Samlingen blev grundlagt i 1899, da etatsråd Christian Eckardt testamenterede sin samling af danske guldaldertegninger og ældre europæisk grafik fra perioden ca. 1470 til ca. 1850. Blandt de ca. 2.000 værker er 51 raderinger af Rembrandt og grafik af bl.a. Adrian van Ostade, Jacob van Ruisdal, Martin Schongauer, Albrecht Dürer og Andrea Mantegna.

Blandt de omkring 20.000 tegninger og grafiske blade, museet har, er der værker af bl.a. Søren Hjort Nielsen, Jane Muus, Palle Nielsen, Jes Fomsgaard, Ole Sporring og Lars Ravn. 

Maleri- og skulptursamlingen omfatter ca. 1.500 værker og er især centreret om eksistentielle temaer og skildringer af landskaber og byer, der fokuserer på civilisation, natur og kultur.

Vægtige nedslag i samlingen udgøres af P. C. Skovgaards landskabsskildringer fra Vejle i 1850’erne og værker fra den klassiske modernisme fra begyndelsen af 1900-tallet, hvor især William Scharff, Carl Jensen og Vilhelm Lundstrøm er fint repræsenteret.

I 1995 erhvervede Vejle Kunstmuseum den store Wörzner-samling af kunst, udført af unge, eksperimenterende kunstnere fra slutningen af 1930’erne til 1945. I denne samling indgår bl.a. værker af Ejler Bille, Richard Mortensen, Carl-Henning Pedersen, Else Alfelt, Svavar Gudnason og Asger Jorn, der i 1948 tog initiativ til Cobra-samarbejdet med andre abstrakt-spontant eksperimenterende europæiske kunstnere. I Wörzners samling indgik endvidere en række værker af Erik Raadal.

En særlig afdeling udgøres af kunst af færøske kunstnere som Samal Joensen-Mikines, Ingalvur av Reyní og Trondur Patursson.

Der er ligeledes omfattende samlinger af lokalt baserede kunstnere som naivisten Marinus Rasmussen og figur- og landskabsmaleren Albert Bertelsen samt Nis Schmidt.

Samtidskunsten er især repræsenteret af nysurrealistiske strømninger og fabulerende, figurativ kunst af bl.a. Anders Kirkegaard, H. C. Rylander, Arne Haugen Sørensen, Ole Sporring, Lars Ravn, Ursula Reuter, Merete Barker og Preben Fjederholt.

Vejle Kunstmuseum forpligter sig til gennem nyerhvervelser at præsentere de nyeste banebrydende kunststrømninger.

VejleMuseerne er medlem af Kunstkonserveringen, som er stiftet af danske kunstmuseer med det formål at styrke opsynet med og bevaringen af kunst. Kunstkonserveringen konserverer og restaurerer kunstværker og rådgiver omkring lys- og klimaforhold m.m. Læs mere på kunstkonserveringen.dk.

Parkering ved Vejle Kunstmuseum

Museet ligger midt i Vejle ved Mariaparken. De nærmeste parkeringsmuligheder er:

P-hus Albert, Ved Anlægget 24: 2 timers gratis parkering

Føtex, Ved Anlægget: 2 timers gratis parkering mandag – lørdag , gratis parkering hele dagen om søndagen.

Skolegade 1 (Vejle Kommune) Max. 3 timer mandag – fredag fra kl. 5-17, fri parkering på øvrige tidspunkter.

P-hus Bryggen, Søndertorv: 2 timers gratis parkering

P-hus Trondur, Volmers Plads: 2 timers gratis parkering

Tidligere særudstillinger

Vejle Kunstmuseum præsenterer hvert år to særudstillinger i vores store særudstillingslokale Utzonsalen, 3-5 mindre særudstillinger i det lille særudstillingslokale Maskinrummet, samt Floating Art på Vejle Fjord.