vm-loop
læs højtvm-speaker

14.10.17 - 02.04.18

Denne særudstilling kunne opleves på Vejle Kunstmuseum fra oktober 2017 til april 2018.

De blev brændt på bålene. Heksene.

Vejle Kunstmuseum byder heksene indenfor i en fascinerende særudstilling, der med udgangspunkt i originale træsnit og kobberstik fra 1500- og 1600-tallet, trækker tråde til moderne tiders fremstilling af hekse. HEX viser, hvordan billedets magt også for 400 år siden skabte ideen om hekse som modstillede til det etablerede samfunds normer og traditioner.

Heksejagten blev dengang skærpet med Christian den Fjerdes forordning mod troldfolk, men udstillingen demonstrerer kunstens billeder som aktive medspillere i samfundets meningsdannelse, historisk og i dag.

De hastigt delte billeder skabte også for flere hundrede år siden rygter og myter om udstødte. Med trykkekunstens hastige fremvækst i det 16. århundrede var det muligt hurtigt og billigt at sprede billeder af hekse. Produktionen af disse billeder er forbundet til de forandringer, der skete op til og i forbindelse med reformationen - billeder, som har skabt fundamentet for det stereotype billede af hekse, vi stadig læner os op ad i dag.

Den arketypiske heks blev cementeret med bogtrykkerkunstens billeder. De satte folk i bås. Udstillingen viser billeder af og på hekse fra 1500-tallet til i dag, og viser billeders evne til at konstruere vores opfattelse af hinanden som mennesker.

Kunstnere i udstillingen: Gudrun Hasle, Andrea Mantegna, Jan Ziarnko, Kiki Smith, Francisco Goya, Lilibeth Cuenca Rasmussen, Johann Heinrich Füssli, Gustave Doré, Jean-Baptiste-Camille Corot, Georgia Horgan, Marketa Luskacova, Molly Haslund, Peter S. Carlsen og J.F. Willumsen.

Vejle Kunst­museum

Kunst er inspiration! Det er vitaminer og krydderi til livet. Det er smukt. Sjovt. Spændende. Og ikke mindst udfordrende! Hiv familien op af sofaen, eller tag en god ven under armen, og brug et par inspirerende timer på Vejle Kunstmuseum.

Læs mere