Forskningsprojekter
Får, dragt og landskab i nordisk bronzealder
Vejlemuseerne, Museum Sønderjylland og Globe Instituttet (KU) undersøger uldfårets oprindelse i Danmark. Forskningsprojektet er støttet med 1,8 millioner kroner af Augustinus Fonden.
At håndtere kaos - Tro, kamp, traume og erindring i 1600-tallet
Med baggrund i 1600-tallets mange krige har museerne i Vejle, Kolding og Fredericia fået midler af Augustinus Fonden og Louis-Hansen Fonden, til at undersøge, hvordan befolkninger kulturhistorisk har håndteret kaos i samtid og eftertid.
Vindelevskatten
En af Danmarkshistoriens hidtil største, rigeste og flotteste guldskatte er blevet fundet ved Vindelev, lidt uden for Jelling.
FORANDRING. Køn, ideologi og magt i en brydningstid c. 1300 f.v.t.
Med et fokus på køn, magt og ideologi ønsker FORANDRING at undersøge materiel kultur fra en brydningstid omkring Egtvedpigens tid.
VAERK – Nye perspektiver i det samlede håndværk
Projektet “Vaerk” er en koordineret samlings-gennemgang af syv jyske museers håndværkssamlinger, der skal sikre en målrettet og koordineret sikring af de danske håndværkssamlinger med forsknings- og formidlingsmæssig værdi.
Natteliv i Vejle 1990-2010
Husker du 90’ernes og 00’ernes byture?
Magt og guld - Vikinger i øst
Harald Blåtands østlige forbindelser.
Erritsø - Kongemagt og landskab i den tidlige vikingetid
Arkæologiske udgravninger ved Erritsø bestyrker formodningen om, at de tidligere danske konger har regeret på begge sider af Storebælt.
Køn, identitet og mobilitet i Nordisk bronzealder
Projektet undersøger køn og sociale roller, og hvorledes disse var forbundet til mobilitet, da mobilitet og forandring anses centrale elementer i bronzealderens samfund.
Jellingprojektet – et kongeligt monument i dansk og europæisk belysning
Projektet tager afsæt i Jellingmonumenterne og deres enestående karakter. Monumenterne i Jelling – de to runesten rejst af kongerne Gorm og Harald, de vældige høje og Jelling Kirke – blev i 1994 optaget på UNESCO’s liste over verdens særligt bevaringsværdige historiske mindesmærker.
Guld og kaos
Hjarnøskatten og jernalderens guldofringer.
Navigeringer på kanten af en verden i forandring
Hvor kommer vi fra? Hvor er vi? Hvor skal vi hen? Det er den slags spørgsmål, vi typisk stiller os selv, når vi skal finde vej.
HEXS. Ordets og billedets magt
Den 12. oktober 1617 udsendte Christian den Fjerde forordningen ”Om Troldfolck oc deris Medvidere”. Forordningen blev udsendt i forbindelse med hundredårsjubilæet for Martin Luthers 95 teser fra den 31. oktober 1517.
Maler-Anders
Anders Kirkegaard er en kompromisløs og temperamentsfuld kunstner, og hans malerier kredser om liv og død, fysisk og psykisk smerte, kærlighed og kærlighedens grusomhed. Anmelderne har kaldt hans kunst for tabuoverskridende, provokerende og frastødende.
PowerKvinder! Når kunst flytter grænser
En hilsen og en hyldest til historiens brave damer, der ønskede at udfolde kunsten – og ofte gjorde det på trods af vanskelige vilkår.