vm-loop
læs højtvm-speaker

En hilsen og en hyldest til historiens brave damer, der ønskede at udfolde kunsten – og ofte gjorde det på trods af vanskelige vilkår.

Da daværende kulturminister Brian Mikkelsen i 2004 lancerede sin kulturkanon, var det på baggrund af 7 udvalg, sammensat af 21 mænd og 14 kvinder.

Blandt samtlige ca. 108 udvalgte hovedværker i den danske kulturarv var blot 8 af kunstnerne kvinder.

Kulturkanon dækker værker fra oldtid til 2006, hvilket kunne begrunde en vis historisk ”skævvridning” i kønsrepræsentation, men over halvdelen af de udvalgte værker er skabt efter 1900. Kan det virkelig passe, at der i nyere tid indenfor arkitektur, billedkunst, design, film, musik og litteratur ikke findes flere end 8 væsentlige danske kvindelige kunstnere? ”PowerKvinder! Når kunst flytter grænser” er både en hilsen og en hyldest til historiens brave damer, der ønskede at udfolde kunsten – og ofte gjorde det på trods af vanskelige vilkår.

På udstillingen vises nedslag i den lange række af de banebrydende kunstnere, der i tidens løb har arbejdet for kvindelige kunstneres retmæssige placering på den danske kunstscene. Udstillingen dokumenterer samtidig nutidens unge kvindelige kunstneres evne til gennem kunsten at blande sig i og rejse samfundsrelevante spørgsmål, ofte iblandet selvironi, humor og løssluppen livsglæde.

Udstillingen er også inspireret af temaet i Vejles nye Maria Park, hvor aktiviteter og anlæg er udformet med særlig appel til unge piger. Vi håber, at udstillingens kunstnere vil inspirere både unge piger og kvinder til at tro på og finde power til at føre deres drømme ud i livet, hvad de end måtte være! 

Videnskabelige publikationer tilknyttet projektet: 

Damsgaard, N. & Grøne, T. 2015:  

Powerkvinder, når kunst flytter grænser. Passepartoutout nr. 36 med temaet ”Kvinder i Kunsten”, Aarhus Universitets fagfællebedømte tidsskrift på kunst-historie. 

 • Trine Grøne

  Koordinator og museumsinspektør
  Vejle Kunstmuseum

  Send e-mail
  mobil 40 16 70 53
 • Mads Ravn

  Forsknings- og samlingschef
  Museumsinspektør - arkæologi

  Send e-mail
  mobil 40 24 95 50