vm-loop
læs højtvm-speaker

Dyk ned i arkæologien, industrialiseringen eller besøg den aktuelle særudstilling, sammen med en af Kulturmuseet Spinderihallernes inspektører.

På Kulturmuseet Spinderihallerne fortæller vi nogle af de bedste historier fra Vejle og omegn.

Kom og hør hvordan bomuldsindustrien for alvor satte Vejle på Danmarkskortet i 1890’erne, og tag en tur igennem Vejles forlystelsesliv i de vilde 20’ere. Vejles industrihistorie er også historien bag det spændende kulturmiljø, museet ligger i, nemlig de gamle spinderihaller.

Museets arkæologiske udstillinger fortæller blandt andet om moseliget fra jernalderen, som blev fundet i en mose ved Haraldskær i 1835 og blev forvekslet med vikingedronningen Dronning Gunhild. Hun er et af landets bedst bevarede moselig.

Indtil 15. december 2019 kan I også opleve særudstillingen Guld & Kaos. Her fortæller vi historien om det kaotiske 500-tal, da Hjarnøskatten blev gravet ned.

 • Rundvisninger på Kulturmuseet Spinderihallerne

 • Danmarks Manchester - Industrialiseringen i Vejle

  Få historien om hvorfor Vejle fik tilnavnet 'Danmarks Manchester'...

  Oplev Spinderihallerne fra dengang bomuldsindustrien bed sig fast i Vejle og hør om varmen, larmen og bomuldslungerne. Slut omvisningen af med en svingom på dansegulvet i udstillingen Blot til lyst om danseetablissementet Røde Mølle i Vejle.

  Denne rundvisning omfatter udstillingerne Danmarks Manchester og Blot til lyst.

 • Arkæologien og Haraldskærkvinden

  Få hele historien om et af Danmarks bedst bevarede moselig, der går under tilnavnet Dronning Gunhild. Bliv klogere på bronzealderens ofringer og kvindens liv ud fra de nyeste undersøgelser. 

  Bliv klogere på danefæ og hør hvordan arkæologer og detektorfolk arbejder, hvad de finder i jorden, og hvordan de analyserer, daterer og relaterer fundene.

  Denne rundvisning omfatter udstillingerne Mosens Kraft og Tings Tale.

 • Særudstillingen Guld & Kaos

  Der er guder og ulve, solsten, guld og videnskab i vente, når vi viser rundt i særudstillingen Guld & Kaos på Kulturmuseet Spinderihallerne.

  Få fortællingen om det kaotiske 500-tal, da Hjarnøskatten blev gravet ned. Netop i de år af jernalderen blev der ofret store mængder guld i det nuværende Danmark. Hjarnøskatten, der udstilles for første gang, er fra en periode, da askeskyer fra vulkanudbrud i år 536 og 540 førte til en lille istids kulde, som vendte op og ned på den kendte verden og skabte kaos. 

  De mange guldofringer i den periode kan have været en desperat befolknings løsning på det kaotiske mørke, som skabte sult, kulde, fejlslagne afgrøder og øget dødelighed blandt mennesker og dyr.

  Flere øjenvidneskildringer fra de kaotiske år, hvor menneskene led under voldsomme klimaforandringer med mørke, kulde og angst er nedskrevet allerede i år 536 e. Kr. Andre fortællinger har overlevet fra mund til mund og er først blevet nedskrevet meget senere.

  Få en guidet tur i udstillingen og masser af gode fortællinger om guldet og perioden.

  Denne rundvisning tilbydes indtil særudstillingen lukker 15/12 2019.

 • Kombination: Guld & Kaos og de arkæologiske udstilinger

  Kombinér rundvisningen i særudstillingen Guld & Kaos med museets permanente arkæologiske udstillinger.

  Denne rundvisning omfatter udstillingerne Guld & KaosMosens Kraft og Tings Tale.

  Rundvisningen tilbydes indtil særudstillingen Guld & Kaos lukker 15/12 2019.

Sted: Kulturmuseet Spinderihallerne

Varighed: 1 time

Pris: 
I åbningstiden
På hverdage: 600 kr. 
I weekender: 900 kr.

Uden for åbningstiden
På hverdage: 1300 kr.
I weekender: 1600 kr.

Op til 25 personer.

Specialarrangementer efter aftale.

Tak for din forespørgsel

Din forespørgsel er sendt videre til en medarbejder på Kulturmuseet Spinderihallerne, der kontakter dig snarest muligt for at aftale detaljer.

Book en rundvisning på Kulturmuseet Spinderihallerne

Vælg en omvisning og prøv igen
Hvilken dato vil I gerne komme?
Vi vil gerne vide hvilken dato I gerne vil komme
Max 25 pr. gruppe - specialarrangementer efter aftale. Brug kommentarfeltet herunder.

The form contains errors

 • {{validation.errorMessage}}

Kultur­museet Spinderi­hallerne

Kulturmuseet Spinderihallerne fortæller danmarkshistorien set fra Vejle – fra oldtiden til i går.

Læs mere

Arkæologi

I VejleMuseernes arkæologiske ansvarsområde ligger både Egtvedpigens bronzealderhøj og Harald Blåtands Jelling. Men det er kun en flig af alle de fantastisk spændende spor efter fortiden, vi hele tiden graver frem. Følg med i arkæologernes arbejde.

Læs mere