vm-loop
læs højtvm-speaker DA / EN

Et af Europas fineste bronzealderfund blev gjort i Egtved uden for Vejle. Her fandt man en ung bronzealderpige stedt til hvile i en gravhøj.

Pigen fra Egtved

I år er det præcis 100 år siden, Egtvedpigen blev fundet en iskold vinterdag i februar, i resterne af en stor bronzealdergravhøj på Egtved Holt. Vi fejrer jubilæumsåret med en stor, ny særudstilling på Kulturmuseet og masser af aktiviteter i Egtved.

Udstillingen på Kulturmuseet, åbner 26. marts 2021

📲👩‍🏫 Video-guide

I vores guide-app finder du en spændende videoguide og meget mere info til jeres besøg ved Egtvedpigens grav, for både børn og voksne.

Hent appen Vejlemuseerne i App store eller Google Play. (Få hjælp til at hente og bruge appen her)

💡🤓 Quiz

Vi har lavet en sjov lille quiz, hvor I kan teste jeres viden om Egtvedpigen.

🖍️💌  Send en tegning til Egtvedpigen

Det er ikke sådan rigtig en fødselsdag, men hun fejres altså alligevel!

Tegn en hilsen til Egtvedpigen og send den til os i postkassen nedenfor eller på Instagram med hashtagget #egtvedpigen100år

Tak for din tegning!

Håber vi snart ses 😀

Send din tegning til Egtvedpigen her

Vælg en fil Gennemse

The form contains errors

  • {{validation.errorMessage}}

En vinterdag for 100 år siden...

Egtvedpigen blev fundet torsdag den 24. februar 1921. Gårdejer Peter Platz ved at fjerne de sidste rester af en gravhøj på sin mark, da han stødte på en kraftig tilhugget egestamme, en såkaldt bulkiste. Nationalmuseet stod for udgravningen, og derfor blev egetræskisten efterfølgende transporteret til København. Da man åbnede den, fandt man øverst et koskind. Under det lå et vævet tæppe af brun uld, og under tæppet lå den døde selv, en 160 cm høj ung pige, hvis halvlange hår næsten skjulte ansigtet og en lille bronzeørering. Pigen blev siden kendt som Egtvedpigen

Bælteplade af bronze og snoreskørt

Hun lå på ryggen, og huden var velbevaret, men ingen knogler var tilbage. Hun var iført en bluse af brun uld og om hvert håndled en bronzering. Under blusen kunne man ane den ikoniske bælteplade af bronze. Et skørt af snoede brune uldsnore var viklet to gange om livet.

Ved venstre skinneben lå en tøjbylt med de brændte knogler af et 5-6-årigt barn. Ved fødderne stod en spand af birkebark med resterne af en slags honningsødet øl. En blomstrende røllike i kisten fortalte, at begravelsen havde fundet sted i sommerhalvåret. Pigen var død i en alder af ca. 16-18 år

Begravet i en høj tæt ved Egtved

En dendrokronologisk analyse har senere vist, at egestammen til kisten, som Egtvedpigen blev begravet i, blev fældet i året 1370 f.Kr. – altså i bronzealderen.

Storhøjen, kisten lå i, har været ca. 4 meter høj og 22 meter i diameter. Den er i dag genopført på sit oprindelige sted. En lille udstilling ved siden af fortæller om fundet, og her kan man også se både en kopi af klædedragten og af egetræskisten.

 

Parkering og tilgængelighed

  • Gode parkeringsmuligheder.
  • Ikke velegnet for kørestolsbrugere og gangbesværede.
  • Toiletfaciliteter i udstillingsbygningen.

Udstillingsbygningen er sæsonlukket i perioden 1/11 til Palmesøndag.

Hele det originale Egtved-fund er udstillet på Nationalmuseet i København. Så du skal altså til hovedstaden for at se Egtvedpigen.

Nyt oplevelsescenter undervejs

Egtvedpigen og hendes grav betragtes på verdensplan som et vigtigt arkæologisk fund. Den nyeste forskning giver en langt mere nuanceret forståelse af bronzealderens mennesker, som også fortjener vores opmærksomhed i dag. Vi ved, at man allerede i bronzealderen havde kontakt med resten af Europa og handlede i stor stil.

Nogle undersøgelser viser endda, at Egtvedpigen selv kan være rejst hertil langvejs fra.

Vejlemuseerne står i spidsen for udviklingen af et nyt oplevelsescenter, Egtvedpigens Verden, i samarbejde med Nationalmuseet, Aarhus Universitet, Vejle Kommune, foreningen Egtvedpigens Venner og Egtved Udviklingsråd. 

Oplevelsescenteret tager udgangspunkt i Egtvedpigens personlige fortælling. Moderne, engagerende og involverende virkemidler vil genskabe og formidle Egtvedpigens liv fra hendes opvækst til hendes endelige hvilested i Egtved.

Ambitiøst projekt ved Egtved­pigens Grav

Egtvedpigen er et ikon for dansk bronzealder og en helt central figur i fortællingen om Danmarks fortid. Et nyt ambitiøst oplevelsescenter skal tiltrække mange flere besøgende til Egtved og skabe synergi til lokalområdets beboere og til hele udviklingen i Vejle Ådal.

Læs mere