vm-loop
læs højtvm-speaker

07.08.20 – 08.11.20

Denne udstilling kunne opleves på Vejle Kunstmuseum fra august 2020 til november 2020. 

Når krisen kradser, blomstrer kunsten. Designer Junette Bay fra Vejle igangsatte i foråret 2020 et kunstprojekt, der på smuk og finurlig vis udstiller den omvæltede hverdag, vi alle sammen har oplevet. Værket, der startede sit liv på Instagram, udstilles på Vejle Kunstmuseum til og med 8. november.

Coronakrisen er en tid, hvor alt er nyt, og vi famler os lidt frem. Der bliver opfundet nye ord og begreber, vi aldrig har hørt om før. Kunstværket viser disse ord som labels på den fiktive rengøringsproducent #FLATTENTHECURVE’s mange produkter. Ord og begreber bliver malet på emballagen og symboliserer en her-og-nu-løsning.

Alle ordene har samme formål: At flade kurven ud. Nogle midler er mere tvivlsomme end andre. Nogle virker, nogle virker ikke. Nogle er fake news. Nogle lukrerer på folks frygt.

Junette Bay fortæller:
“Kunstværket er et samtids- og samtalekunstværk i form af en installation. Det skal få folk til at samtale, tænke tilbage, tænke i bagklogskabens klare lys, trække på smilebåndet, undres og forundres. Mange ord og begreber er så fremmede, at hvis man samtaler med et barn og spørger om deres forklaring, kommer der nogle helt bogstavelige opfattelser frem. Er mørketal, mørke tal? Er corona-fitness noget man dyrker med en øl i hånden?”

Regnbuen er blevet symbol på håb, og værkets farvevalg er inspireret heraf. Nuancerne er pasteller med mat overflade, der giver et blødt og behageligt udtryk. “Det har været en skræmmende tid, så nu skal vores sanser aes lidt. Når uvejret er ovre, kommer regnbuen frem,“ slutter Junette Bay.

Fotos fra Junette Bays Instagram:

Fra Instagram til kunstmuseum

Museumsinspektør på Vejle Kunstmuseum Pernille Rom Bruun faldt over Junette Bays projekt og så straks potentialet.

“Jeg fik helt tilfældigt øje på #flattenthecurve på Instagram, og jeg synes, projektet er interessant i den hverdag, vi lever i lige nu,” fortæller Pernille Rom Bruun og fortsætter: “Projektet indfanger historien lige nu, i form af de nye ord og begreber som vi bruger til at forstå coronakrisen. Det er også en registrering af folks forbrug af rengøringsmidler derhjemme. De fortællinger indfanger Junette, som er kroniker, og derfor vokser projektet i takt med hendes karantæne.”

Hvor stort værket nåede at vokse sig, før det kom på museum, kunne ingen vide. Men det var ikke kun karantænens længde, der kom til at få indflydelse derpå. Folk i Vejle og resten af Danmark kunne også få en finger med i spillet.

Hjælp med at gøre værket endnu større 

Junette Bay er 44 år, iværksætter og designer og alenemor til to børn. Hun er kroniker og dermed en af dem, der kan se frem til længere tids karantæne. Hendes virksomhed Upcomers, der arrangerer designmarkeder, ligger, ligesom resten af event-branchen, helt stille i øjeblikket.

“Da jeg er en foretagsom person er #flattenthecurve et projekt jeg kan arbejde på hver dag, også i min isolation. Jo længere tids karantæne, jo større kunstværk!” forklarer Junette Bay. På sin Instagram-profil, hvor værket startede sit liv, bedte hun sine følgere om hjælp med to ting: Flere tomme, rengjorte plasticdunke at male på og gode idéer til nye ord og begreber, der er opstået under coronakrisen.

Vejle Kunst­museum

Brug et par inspirerende timer på Vejle Kunstmuseum.

Læs mere

Navige­ringer

08.03.20 - 16.08.20

Læs mere