vm-loop
læs højtvm-speaker

26.09.20 - 07.03.21

Genoplev udstillingen på video

 

Du kan følges med museumsinspektør Trine Grøne hele vejen rundt i udstillingen. Videoen varer ca 15 minutter.

God fornøjelse!

Museumsinspektør Trine Grøne viser rundt i Alberts tredje øje. Varighed ca 15 minutter. Videoen åbner i en ny fane på youtube.com.

Albert Bertelsens underfundige tegninger og stærke malerier har sat sit præg på kunsten - og på mange menneskers oplevelse af kunst - i Vejle. Det er ganske unikt, at en kunstner opnåede så stor lokal opbakning fra så mange private borgere og kunstsamlere.

Bidrag fra private samlere

Vejle Kunstmuseum har landets største samling af Albert Bertelsens værker. Ud over disse viste udstillingen også værker udlånt af private og lokale samlere. Netop betydningen af de lokale relationer og de mange samleres personlige forhold til Alberts kunst fyldte udstillingen.

Født med et tredje øje

Udstillingens titel er inspireret af Niels Th. Mortensens digt 'Det tredje øje', som han skrev til Albert Bertelsen. 

Beskrivelsen af Albert Bertelsens kunstneriske blik som et tredje øje er meget kendetegnende for Alberts udtryksmåde. Han så ind i sine egne erindringer, omsatte sine indre billeder og forestillinger om naturen, bygninger og mennesker til sine egne visioner. Hans billeder er ikke gengivelse af den ydre virkelighed, men af hans indre oplevelser og tanker.

Digtet starter således:

Albert er født med et tredje øje
Med det kan han se
Hvad der er skjult for det blik
Hvormed vi køligt betragter hinanden
- Og tager afstand
Albert ser over afstande
Ind i dunkle kroge i en krøget krop
Og ud til fjerne steder
Hvor latteren leger skalkeskjul
Bag et krumt smil

( Niels Th. Mortensen, uddrag)

Museet har erhvervet Albert Bertelsens sidst signerede værk, der, meget poetisk, viser maleren betragte sit netop fuldendte værk. Det kan ses herunder, sammen med den altoverskyggende publikumsfavorit, Perserkatten Goya, og maleriet Det grønne lys, som er et af Alberts mange færøske motiver. Netop rejsen til færøerne blev formativ for Albert Bertelsens udvikling som kunstner.

Tryk på billederne for at se dem i fuld størrelse.

Lige til det sidste var Danmarks ældste kunstner aktiv og en legende, der satte sit tydelige aftryk på både Vejle Kunstmuseums samling og mange vejlenseres hjem. Mange kender hans illustrationer til foreningsblade, personaleblade, aviser, plakaterne til Vejle-Revyen og FestiVejle, og ikke mindst udsmykningen af Mølholm Kirke.

Albert Bertelsen har været med til at tegne Vejles ansigt udadtil, men han har også fanget opmærksomhed i resten af landet. Så sent som i februar 2019 var Albert repræsenteret på en af Danmarks største kunstmesser Art Herning.

Det var en glæde at byde efteråret 2020's mange gæster indenfor til lokal kunst af unik kvalitet.

Vejle Kunst­museum

Brug et par inspirerende timer på Vejle Kunstmuseum.

Læs mere