vm-loop
læs højtvm-speaker

Åbner 10/10 2024 | Det første, glemte kapitel i Danmarks historie.

Den danske kongerække startede før Gorm den Gamle og Harald Blåtand. Til efteråret fortæller Kulturmuseet i Vejle historien om de første danske konger, der i 7-800-tallet kæmpede om magten i Danmark.

Historien fortælles bl.a. med illustrationer af den berømte tegneserietegner Thierry Capezzone, og tager udgangspunkt i de nyeste forskningsresultater fra kongehallen ved Erritsø. Udstillingen sætter fascinerende arkæologiske genstande fra både Tyskland, Sverige og Danmark i spil på helt nye måder.

Herunder ses en række af udstillingsarkitektens tegninger af udstillingen.

Tegnet Danmarkshistorie

Thierry Capezzone er bl.a. fast tegner på Splint og Co. og Rasmus Klump, og står bag en lang række historiske tegneserier.

Sidste år udgav han sammen med Gert Hvidbjerg 'Folkvards Saga', der tager udgangspunkt i Kongehallen ved Erritsø og samme historiske periode som den kommende udstilling.

Til den kommende udstilling De Første Konger skaber Thierry Capezzone helt nye enkeltstående illustrationer og en fortløbende historie om magtkampen mellem de to danske konger Harald Klak og Horik den Første. Tegningerne kommer til at pryde udstillingens vægge i kæmpeformat, fra gulv til loft.

Han står også bag tegneserien 'Daisy', der fortæller H.M. Dronning Magrethes tidlige livshistorie fra fødsel til hun bestiger tronen i 1972.

Det startede ikke i Jelling

Jelling står for de fleste som synonym med de første konger. Men hvor mange kender kongerne fra de tågede århundreder før Gorm den gamle og Thyra – og efterfølgende Harald Blåtand – satte sig på tronen i Jelling?

Store bygningsværker fra 700-800-tallets Danmark, der er udgravet de sidste årtier, peger på tilstedeværelsen af en stærk kongemagt før Jelling-kongerne.

Den kommende udstilling fortæller historien om de første konger, de store haller, heltekvadene og mytologien. Vi befinder os i 700- og 800-tallets Danmark, nærmere bestemt i det sydøstjyske på kongsgården Erritsø. Vi er på tærsklen til vikingetiden i en verden, hvor helte og mytologiske væsener væves ind i virkelighed og mytologi sammen med kongen, og underbygger hans magt som den centrale skikkelse.

I denne verden handler det om at rane magten til sig og beholde den!

Vejlemuseernes forskning i Jelling og Erritsø har mere end noget andet været med til at fokusere på spørgsmålet: Hvilken kongemagt ser vi i tiden før Jelling?

Det er bl.a. rygende friske forskningsresultat fra Vejlemuseernes forskningsprojekt Kongemagt og Landskab, som formidles i udstillingen.

Med udgangspunkt i de nedskrevne fortællinger om de sagnomspundne konger samt de arkæologiske spor, fortæller vi historien om de første konger i Danmark.

Udstillingen åbner 10. oktober 2024.

  • Charlotta Lindblom

    Museumsinspektør - arkæologi

    Send e-mail
    mobil 51 73 81 61
  • Kamilla Lang Betak

    Udstillingsarkitekt

    Send e-mail
    mobil 40 25 41 20

Kultur­museet i Vejle

Oplev hvordan den verden vi kender i dag, blev skabt.

Besøg Kulturmuseet
Logoer