vm-loop
læs højtvm-speaker

21.04.21 - 14.01.22

I 2021 var det præcis 100 år siden, Egtvedpigen blev fundet en iskold vinterdag i februar, i resterne af en stor bronzealdergravhøj på Egtved Holt. Vi fejrede jubilæumsåret med en stor særudstilling på Kulturmuseet og masser af aktiviteter i Egtved.

Egtvedpigen er noget at det tætteste, vi kan komme på bronzealderens mennesker. Det føles næsten, som om den unge kvinde taler til os fra den fjerne sommerdag i året 1370 f.Kr., hvor hun drog sit sidste åndedrag.

Egtvedfundet, Nationalmuseet
Egtvedpigen er udstillet på Nationalmuseet i København. Jubilæumsudstillingen på Kulturmuseet i Vejle udfolder den fantastiske historie om bronzealderens samfund og fortællingen om hvordan hun blev fundet for 100 år siden. Foto: Roberto Fortuna, Nationalmuseet

Arrange­menter

Alle arrangementer

Oplev en spændende udstilling med en række dramatiske øjebliksbilleder fra både 1370 f.Kr. og 1921. Øjebliksbillederne danner rammen for fortællingen om Egtvedpigen, hendes samtid og den fascinerende udgravning for hundrede år siden.

Plads til at gå på opdagelse, for både børn og voksne

Udstillingen er en sansemættet oplevelse, hvor både børn og vokse kan få stillet deres nysgerrighed.

Se hvad der gemmer sig i krogene på Thomsens kontor, kravl på de bløde gravhøje der kan skilles ad som lagkager, prøv Egtvedpigens dragt og fald i staver over væggen med den håndtegnede bronzealderverden og de animerede helleristninger.

Mens børnene er fordybet i leg, kan du se de smukke bronzegenstande, lytte til audioguiden, spørge en arkæolog om bronzealderen, eller bare nyde en kop kaffe fra museumsbutikken. 

 

Tæt på den unge bronzealderkvinde

Egtvedpigen blev udgravet med moderne videnskabelige metoder, og gennem de første 100 års forskning er der indsamlet en enorm viden om hende. Museumsinspektør Katrine Balsgaard Juul, der står bag udstillingen, fortæller:

"Vi kender bronzealderens landskab, som den unge kvinde bevægede sig rundt i, og vi bliver ved med at undres over hendes dækkende men æggende snoreskørt. Egtvedpigens historie er spændende, og det sidste kapitel er langt fra skrevet. Nye brikker bliver hele tiden føjet til puslespillet og bringer os lidt tættere på den unge bronzealderkvinde. I virkeligheden kunne vi godt tænke os at lære den unge kvinde at kende. Hun er som os og alligevel så forskellig. Derfor er hun stadig relevant og vedkommende 3390 år efter hendes alt for tidlige død."

Egtvedpigens bælteplade
Egtvedpigens ikoniske bælteplade. Foto: Nationalmuseet.

Egtvedpigen er et unikt ikon for dansk bronzealder, og en helt central nøglefigur i fortællingen om Danmarks oldtid. Egtvedpigen tilhører en lille og enestående gruppe af mennesker fra bronzealderen, der er bevaret gennem mere end 3000 år i de majestætiske gravhøjes mørke. De blev gravlagt i egekistegrave iklædt deres dragt, sammen med deres personlige ejendele, og er et utroligt øjebliksbillede fra en svunden tid.

Forankring i Egtved

Egtvedpigen er en del af vores fælles historie, og vi vil gerne have så mange som muligt med til at fejre 100-års jubilæet for fundet.

Vejlemuseerne samarbejder med foreningen Egtvedpigens Venner og Egtved Museumsforening omkring foredrag og jubilæumsarrangementer. Egtvedpigen er hjertet af den nuværende Egtved by, og derfor er vi glade for et tæt samarbejde med lokalområdet. Børn fra Egtved Skole og dagtilbuddet Solsikken/Tusindfryd i Egtved har været med til at skabe særudstillingen og en sang om Egtvedpigen.

I dag er et besøg ved Egtvedpigens gravhøj som at tage på en tidsrejse til bronzealderen. Udsigten fra den rekonstruerede gravhøj er uforstyrret af moderne spor i landskabet, og man kan næsten forestille sig hvordan det har set ud på Egtvedpigens tid.

Som moderne mennesker har vi en tendens til at glemme den enorme tidsdybde, der skjuler sig i jorden under vores fødder. Det hjælper Egtvedpigen os med at huske

Egtvedpigens høj, forår
Egtvedpigens høj en smuk forårsdag
Egtvedpigens høj, vinter
Egtvedpigens høj en klar vinterdag

Kultur­museet i Vejle

Oplev hvordan den verden vi kender i dag, blev skabt.

Besøg Kulturmuseet

Egtved­pigens Grav

Et af Europas fineste bronzealderfund blev gjort i Egtved uden for Vejle. Her fandt man en ung bronzealderpige stedt til hvile i en gravhøj.

Besøg Egtvedpigens grav

Der skal lyde en stor tak til Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Region Syddanmarks Kulturpulje for økonomisk støtte til jubilæumsåret.

Tak til Louis-Hansen Fonden og Region Syddanmark