MAD
15.06.23 - 25.08.24
Et spisekammer fyldt til randen med Danmarkshistorie for hele familien! Vi fortæller Danmarkshistorien – bid for bid!
Maden har skabt det Danmark, vi kender i dag.
For 6000 år siden blev vi bønder i Danmark, og det samfund og den madkultur vi kender i dag, fik sin spæde begyndelse. Den dag i dag, er Danmark det mest intensivt dyrkede land i Europa.
Men det er ikke mad til mennesker der står smukt på markerne i det danske landskab.
Omkring år 1900 begyndte et eksporteventyr, der ændrede Danmark. Svineproduktionen eksploderede og baconeksporten til England gjorde os rige. Velstand gav os velfærd, og grisekødet fyldte de danske middagstallerkener.
80% af den danske landbrugsjord bruges i dag til at dyrke foder til dyr, og landbruget importerer udenlandsk foder i stor stil.
Kun 10% af Danmarks landbrugsjord bruges til at dyrke mad til mennesker.
Fotos fra udstillingen:
Historiske vendepunkter
MAD tegner, med tre markante historiske nedslag, en linje fra bondestenalderen over middelalderen til første halvdel af det 20. århundrede, hvor det vi spiser har ændret verden.
Først fortælles om hvordan stenaldermenneskene begyndte at dyrke jorden. Det skabte Ikke kun en ændring i kosten. Skove blev ryddet og nye sociale strukturer opstod. Selve landskabet og samfundet blev omformet.
Derefter går rejsen til middelalderen, hvor de katolske fasteregler gjorde sild til en af Europas vigtigste fødevarer og handelsvarer. Danske konger og nordtyske købmænd tjente styrtende, og gik i krig om magten over sildemarkedet.
For omkring 100 år siden var det danske svine-eventyr i fuld gang. Englænderne spiste dansk bacon, men resten af svinet gad de ikke sætte tænderne i. De enorme mængder restkød blev solgt til danskerne, med hjælp fra succesfulde reklamekampagner, og svinet forankrede sig dybt i den danske madkultur.
Udstillingen slutter med spørgsmålet om, hvad vi skal spise i fremtiden, og hvordan vil det påvirke vores hverdag og verden omkring os.
Gennem hele udstillingen møder gæsterne de tre temaer magt, bæredygtighed og identitet, der viser de samfundsmæssige ligheder og forskelle, der har været på spil gennem hele Danmarkshistorien.
Tak
Udstillingen er støttet af Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Region Syddanmarks Kulturmidler og Spar Nord Fonden.