vm-loop
læs højtvm-speaker OBS: Arrangementet er afviklet

Orden og kaos i jernalderen er det overordnede emne for årets jernalderseminar hos Vejlemuseerne.

Orden og kaos i jernalderen er det overordnede emne for årets jernalderseminar. Seminaret er delt ind i tre temaer, og skal ses som en inspiration for museums- og universitetsverdenen. Vi bruger husenes og landsbyernes udvikling som den centrale markør for samfundsudvikling og forandring. Derfor er det relevant at diskutere både perioder med orden, lang og stabil kontinuitet samt perioder med kaos, hurtige forandringer og brud. I fællesskab omsætter vi stolpehuller til en dybere forståelse for jernalderens samfund.

Forskellige katalysatorer bidrager til en hurtig samfundsforandring eller er med til at fastholde en stabil struktur. Roden til både orden og kaos i jernalderen kan for eksempel være klimaforandringer, ufred, religion, nye teknologier eller afgrøder, men det kan også være velfungerende strukturer i samfundet, arveret og stabilitet, der bliver værnet om.

Jernalderens landsbyer med lang kontinuitet er et godt sted at undersøge disse emner. De mange stolpehuller kan både ses som udtryk for orden og kaos, men med seminaret ønsker vi også at tage forståelsen skridtet videre ved at undersøge andre emner relateret til netop orden og kaos. Seminaret favner både ny teoretisk viden, metodiske landvindinger og den viden, som de mange udgravninger af jernalderens landsbyer konstant forøger. Seminaret er delt ind i tre sessions, der hver især er med til at udvide vores horisonter.

 • Session 1 tager udgangspunkt i teoriens og metodikkens verden samt stand der forschung i forhold til jernalderbebyggelsen i dansk arkæologi.
 • Session 2 tager udgangspunkt i den orden, som vi ofte ser i stolpehuller og husenes udvikling gennem jernalderen.
 • Session 3 tager udgangspunkt i kaos – og forsøget på at skabe orden via riter, kult og ofringer.

Seminaret byder på en stribe dygtige forskere fra den danske museums- og universitetsverden og foregår på dansk.

Vi glæder os til at se jer til en spændende dag helliget jernalderens orden og kaos!

 • Mads Ravn

  Forsknings- og samlingschef
  Museumsinspektør - arkæologi

  Send e-mail
  mobil 40 24 95 50
 • Katrine Balsgaard Juul

  Museumsinspektør - arkæologi

  Send e-mail
  mobil 23 41 77 31
 • Nanna Kirkeby

  Underviser og formidler
  Jernaldermiljøet i Vingsted

  Send e-mail
  mobil 51 73 12 44

Arkæologi

I Vejlemuseernes arkæologiske ansvarsområde ligger både Egtvedpigens bronzealderhøj og Harald Blåtands Jelling. Men det er kun en flig af alle de fantastisk spændende spor efter fortiden, vi hele tiden graver frem. Følg med i arkæologernes arbejde.

Vejlemuseernes arkæologer

Kultur­museet i Vejle

Kulturmuseet fortæller danmarkshistorien set fra Vejle – fra oldtiden til i går.

Besøg Kulturmuseet

Vingsted jern­alder

Vingsted jernalder er et af Danmarks største rekonstruerede jernaldermiljøer, hvor huse, marker, smedje, offersted og husdyr udgør en hel jernalderbosættelse. Her kan du deltage i aktiviteter, der tager udgangspunkt i, hvordan livet var for jernaldermenneskene.

Besøg Vingsted jernalder