vm-loop
læs højtvm-speaker

Vejle Kunstmuseums nye, store Albert Bertelsen-udstilling åbner d. 26. september.

Hvis du ikke allerede har booket billet, må du vente en dag ekstra med at opleve den nye særudstilling om Vejles største maler. Alle billetter til åbningsdagen blev revet væk på få dage.

FAQ: Hvornår kan jeg se udstillingen?

Åbningsdag og snigpremiere

Der er komplet udsolgt til både snigpremieren om aftenen fredag d. 25/9 og hele åbningsdagen lørdag d. 26/9. Det er ikke muligt at se udstillingen på åbningsdagen, medmindre du har bestilt plads.

Søndag d. 27/9 og fremefter

Fra søndag d. 27/9 er tilmelding ikke længere nødvendig, men vi gør opmærksom på, at der i perioder med mange gæster kan opstå ventetid for at sikre god afstand i særudstillingen.

Skulle denne situation opstå, kan man vælge at se Vejle Kunstmuseums spændende permanente udstillinger først, eller drikke en kop kaffe i museets café, mens man venter.

Omvisninger

Oplev Albert Bertelsen-udstillingen på Vejle Kunstmuseum sammen med museets guide, der viser rundt og fortæller dybdegående om udstillingens tilblivelse og Albert Bertelsens kunstneriske virke. Pris: 50 kr. Se datoer og køb billet her.

Gratis adgang

Husk, der altid er gratis adgang til udstillingerne på Vejle Kunstmuseum. Museet har åbent tirsdag-søndag kl. 11-17.

Albert Bertelsens underfundige tegninger og stærke malerier har sat sit præg på kunsten - og på mange menneskers oplevelse af kunst - i Vejle. Det er ganske unikt, at en kunstner opnåede så stor lokal opbakning fra så mange private borgere og kunstsamlere.

Bidrag fra private samlere

Vejle Kunstmuseum har landets største samling af Albert Bertelsens værker. Ud over disse vil udstillingen også vise værker, udlånt af private og lokale samlere. Netop betydningen af de lokale relationer og de mange samleres personlige forhold til Alberts kunst vil fylde udstillingen.

Født med et tredje øje

Udstillingens titel er inspireret af Niels Th. Mortensens digt 'Det tredje øje', som han skrev til Albert Bertelsen. 

Beskrivelsen af Albert Bertelsens kunstneriske blik som et tredje øje er meget kendetegnende for Alberts udtryksmåde. Han så ind i sine egne erindringer, omsatte sine indre billeder og forestillinger om naturen, bygninger og mennesker til sine egne visioner. Hans billeder er ikke gengivelse af den ydre virkelighed, men af hans indre oplevelser og tanker.

Digtet starter således:

Albert er født med et tredje øje
Med det kan han se
Hvad der er skjult for det blik
Hvormed vi køligt betragter hinanden
- Og tager afstand
Albert ser over afstande
Ind i dunkle kroge i en krøget krop
Og ud til fjerne steder
Hvor latteren leger skalkeskjul
Bag et krumt smil

( Niels Th. Mortensen, uddrag)

Museet erhvervede i forbindelse med vinterens lille mindeudstilling Albert Bertelsens sidst signerede værk, der, meget poetisk, viser maleren betragte sit netop fuldendte værk. Det kan ses herunder, sammen med den altoverskyggende publikumsfavorit, Perserkatten Goya, og maleriet Det grønne lys, som er et af Alberts mange færøske motiver. Netop rejsen til færøerne blev formativ for Albert Bertelsens udvikling som kunstner.

Tryk på billederne for at se dem i fuld størrelse.

Lige til det sidste var Danmarks ældste kunstner aktiv og en legende, der satte sit tydelige aftryk på både Vejle Kunstmuseums samling og mange vejlenseres hjem. Mange kender hans illustrationer til foreningsblade, personaleblade, aviser, plakaterne til Vejle-Revyen og FestiVejle, og ikke mindst udsmykningen af Mølholm Kirke.

Albert Bertelsen har været med til at tegne Vejles ansigt udadtil, men han har også fanget opmærksomhed i resten af landet. Så sent som i februar 2019 var Albert repræsenteret på en af Danmarks største kunstmesser Art Herning.

En ny bog om Albert Bertelsens kunst er undervejs, forfattet af tidligere leder af Vejle Kunstmuseum Nina Damsgaard og kulturjournalist Vibeke Kruse. Begge har kendt og fulgt Albert Bertelsen gennem en menneskealder, så der er meget at glæde sig til.

Vi glæder os til at slå udstillingens døre op, og glæde byens borgere med lokal kunst af unik kvalitet.

Vejle Kunst­museum

Kunst er inspiration! Det er vitaminer og krydderi til livet. Det er smukt. Sjovt. Spændende. Og ikke mindst udfordrende!

Læs mere