vm-loop
læs højtvm-speaker

Mens samfundet for en tid har været sat på pause, har Vejle Kunstmuseum startet forberedelserne til en kommende stor Albert Bertelsen udstilling, som forventes at åbne til september. Udstillingen får titlen 'Alberts tredje øje' og vil blandt andet vise en række værker udlånt af private samlere.

Albert Bertelsens underfundige tegninger og stærke malerier har sat sit præg på kunsten - og på mange menneskers oplevelse af kunst - i Vejle. Det er ganske unikt, at en kunstner opnåede så stor lokal opbakning fra så mange private borgere og kunstsamlere.

Bidrag fra private samlere

Vejle Kunstmuseum har landets største samling af Albert Bertelsens værker. Ud over disse vil den kommende udstilling også vise værker, udlånt af private og lokale samlere, som museet er i gang med at kontakte. Netop betydningen af de lokale relationer og de mange samleres personlige forhold til Alberts kunst vil fylde udstillingen.

Derfor efterlyser Vejle Kunstmuseum gode og oversete fortællinger om menneskers forhold til Albert Bertelsen. Det kan være et værk, som har stor betydning for dig, et brev, et fotografi eller udklip, som man har gemt. Har du et interessant bidrag, så er du velkommen til at kontakte inspektør Trine Grøne fra Vejle Kunstmuseum på mail trigr@vejle.dk.

Født med et tredje øje

Udstillingens titel er inspireret af Niels Th. Mortensens digt 'Det tredje øje', som han skrev til Albert Bertelsen. 

Beskrivelsen af Albert Bertelsens kunstneriske blik som et tredje øje er meget kendetegnende for Alberts udtryksmåde. Han så ind i sine egne erindringer, omsatte sine indre billeder og forestillinger om naturen, bygninger og mennesker til sine egne visioner. Hans billeder er ikke gengivelse af den ydre virkelighed, men af hans indre oplevelser og tanker.

Digtet starter således:

Albert er født med et tredje øje
Med det kan han se
Hvad der er skjult for det blik
Hvormed vi køligt betragter hinanden
- Og tager afstand
Albert ser over afstande
Ind i dunkle kroge i en krøget krop
Og ud til fjerne steder
Hvor latteren leger skalkeskjul
Bag et krumt smil

( Niels Th. Mortensen, uddrag)

Museet erhvervede i forbindelse med vinterens lille mindeudstilling Albert Bertelsens sidst signerede værk, der, meget poetisk, viser maleren betragte sit netop fuldendte værk. Det kan ses herunder, sammen med den altoverskyggende publikumsfavorit, Perserkatten Goya, og maleriet Det grønne lys, som er et af Alberts mange færøske motiver. Netop rejsen til færøerne blev formativ for Albert Bertelsens udvikling som kunstner.

Tryk på billederne for at se dem i fuld størrelse.

Lige til det sidste var Danmarks ældste kunstner aktiv og en legende, der satte sit tydelige aftryk på både Vejle Kunstmuseums samling og mange vejlenseres hjem. Mange kender hans illustrationer til foreningsblade, personaleblade, aviser, plakaterne til Vejle-Revyen og FestiVejle, og ikke mindst udsmykningen af Mølholm Kirke.

Albert Bertelsen har været med til at tegne Vejles ansigt udadtil, men han har også fanget opmærksomhed i resten af landet. Så sent som i februar 2019 var Albert repræsenteret på en af Danmarks største kunstmesser Art Herning.

Der er også en ny bog om Albert Bertelsens kunst undervejs, forfattet af tidligere leder af Vejle Kunstmuseum Nina Damsgaard og kulturjournalist Vibeke Kruse. Begge har kendt og fulgt Albert Bertelsen gennem en menneskealder, så der er meget at glæde sig til.

Vejle Kunstmuseum glæder sig meget til det videre arbejde med udstillingen og til at glæde byens borgere med lokal kunst af unik kvalitet.

Vejle Kunst­museum

Kunst er inspiration! Det er vitaminer og krydderi til livet. Det er smukt. Sjovt. Spændende. Og ikke mindst udfordrende!

Læs mere