vm-loop
læs højtvm-speaker

Lær at smede på ægte jernaldermanér og få ny inspiration til at lave mad over åben ild. Der skal både smedes og koges, så der er noget for enhver.

Jernalderlandsbyen i Vingsted danner ramme om denne lørdag, hvor du kan vælge at gå i smedjen, stikke stålet i ilden, hamre løs og til sidst få fremstillet et ildslagningssæt, eller du kan gå i køkkenet og udforske jernalderens kulinariske madverden.

Dagen begynder kl. 10. Vi mødes på Steppinggården i jernalderlandsbyen til en kort intro til dagen. Herefter går smedene i smedjen og bliver beskidte. Udover at smede et ildstål, skal der laves en pung i læder og brændes hør. Kokkene går i gang med at forberede og lave den lækre mad. Der skal samles urter, renses og tilberedes fisk og bages brød.

Indimellem spiser vi frokost.

Sidst på dagen er kokkene færdige i køkkenet, og hvis smedene kan slå ild med deres nye ildslagningssæt, kan de få lov at spise med…

Kl. 17 har vi sammen klaret opvasken, lært at slå ild uden tændstikker, fået indblik i det gamle smedefag, fået ny inspiration til at lave mad over bål med familie og venner – og ikke mindst haft en oplevelsesrig dag i Danmarks største rekonstruerede jernalderlandsby.

Jernalder­miljøet i Vingsted

Jernaldermiljøet i Vingsted er et af Danmarks største rekonstruerede jernaldermiljøer, hvor huse, marker, smedje, offersted og husdyr udgør en hel jernalderbosættelse. Jernaldermiljøet består af en række huse og andre anlæg fra forskellige jernalderlandsbyer i Jylland og ligger smukt mellem græsmarker, opdyrkede agre, sø og skov.

læs mere