vm-loop
læs højtvm-speaker

Kom til Danmarks hyggeligste og mest originale jernaldermarked. Vi inviterer til to dage, fyldt med liv og aktiviteter for både børn og voksne i Jernaldermiljøet i Vingsted.

Forskellige værksteder og boder med historisk håndværk i højsædet vil fylde landsbyen med markedsstemning.

Husene vil være åbne og i fuld gang med at lave smagsprøver på jernaldermad.

Igen i år bliver der aktiviteter for børn - et aktivitetsløb, hvor man kan lave en pung, smede en ting, lave amuletter og meget mere. Alle børneaktiviteter er inkluderet i entréen. 

Alle aktiviteter i værkstederne er inkluderet i billetprisen

Stand på markedet

Kontakt Brit Andresen Hau braha@vejle.dk, hvis du vil høre mere om mulighederne for at vise dit håndværk frem eller få en stand på markedet.

Vi opdaterer løbende listen over markedets deltagere:

 • Colin Dale fra Skin & Bone er en af de tatovører, der har specialiseret sig i den forhistoriske billedverden og at tatovere uden maskine. Han har vundet et hav af priser og er vant til at rejse rundt på de forskellige historiske markeder, hvor han udsmykker folk i sit telt .

  Har du længe haft lyst til at få en tatovering, kan du i Jernaldermiljøets fantastiske omgivelser få lige præcis den tatovering, du ønsker.
  For at være sikker på at han har tid, skal man bestille tid. Skriv en mail til colindaletattoo@gmail.com og aftal nærmere.

  Læs mere og se mange flere af hans tatoveringer her:
  Hjemmeside: www.skinandbone.dk
  Instagram: @colindaletattoo
  Facebook: Skin and Bone Tattoo

 

 • Myremalmsmesteren Jens Jørgen er den bedste og en af de eneste, der udvinder jern, som man gjorde i jernalderen.  

  Vores viden om jernudvindingsovne er baseret på tolkninger ud fra de fund, som gøres på arkæologiske udgravninger. Den jernudvindingsovn, vi har i landsbyen, og som Jens Jørgen byggede til jernaldermarkedet sidste år, er den tidligste kendte type kaldet skovmarkovn. Den er blevet brugt i Danmark fra et par hundrede år f.Kr til et par hundrede år e.Kr, hvor man begyndte at bruge en ny slags jernudvindingsovn. 

  Jens Jørgen vil, sammen med hans hjælpere, riste, brænde og smelte myremalmen. En proces, der tager mange timer, hårdt arbejde og masser af sved.  

 

 • Hyldemors Have formidler helbredende urter og planter fra folketraditionen samt nordisk shamanisme og sejd. 

  Maria Lisette Jacobsen er uddannet arkæolog og kvinden bag Hyldemors have. Hun går ofte under navnet ”Hyldemor”, men er ifølge hende selv, hvad de fleste nok vil kalde en moderne ”klog kone”. 

  I over 17 år har hun arbejdet med shamanisme, naturspiritualitet og naturmedicin på et jordnært og praktisk plan med udgangspunkt i de gamle nordiske, førkristne traditioner. 

  Samtidigt med at hun underviser i shamanistisk praksis, naturarbejde og plantelære, hjælper hun mennesker tilbage til naturens kraft og et enklere liv tættere forbundet med den jord, som vi alle lever på hver eneste dag.  

  Hjemmeside: www.hyldemorshave.dk
  Facebook: Hyldemors Have
  Instagram: @maria_hyldemors_have 

   

   

Colin Dale Tattoo Colin Dale Tattoo
Colin Dale Tattoo Colin Dale Tattoo
Jens Jørgen jernudvinding Jens Jørgen jernudvinding
Jens Jørgen jernudvinding Jens Jørgen jernudvinding
Hyldemors Have Hyldemors Have
Hyldemors Have Hyldemors Have

Jernalder­miljøet i Vingsted

Jernaldermiljøet i Vingsted er et af Danmarks største rekonstruerede jernaldermiljøer, hvor huse, marker, smedje, offersted og husdyr udgør en hel jernalderbosættelse. Her kan man deltage i aktiviteter, der tager udgangspunkt i, hvordan livet var for jernaldermenneskene. Jernaldermiljøet består af en række huse og andre anlæg fra forskellige jernalderlandsbyer i Jylland og ligger smukt mellem græsmarker, opdyrkede agre, sø og skov.

læs mere