vm-loop
læs højtvm-speaker

Kom til Danmarks hyggeligste og mest originale jernaldermarked. Vi inviterer til to dage, fyldt med liv og aktiviteter for både børn og voksne i Jernaldermiljøet i Vingsted.

Forskellige værksteder og boder med historisk håndværk i højsædet vil fylde landsbyen med markedsstemning.

Husene vil være åbne og i fuld gang med at lave smagsprøver på jernaldermad.

Igen i år bliver der aktiviteter for børn - et aktivitetsløb, hvor man kan lave en pung, smede en ting, lave amuletter og meget mere. Alle børneaktiviteter er inkluderet i entréen. 

Alle aktiviteter i værkstederne er inkluderet i billetprisen

Stand på markedet

Kontakt Brit Andresen Hau braha@vejle.dk, hvis du vil høre mere om mulighederne for at vise dit håndværk frem eller få en stand på markedet.

Vi opdaterer løbende listen over markedets deltagere:

 • Colin Dale fra Skin & Bone er en af de tatovører, der har specialiseret sig i den forhistoriske billedverden og at tatovere uden maskine. Han har vundet et hav af priser og er vant til at rejse rundt på de forskellige historiske markeder, hvor han i sit telt udsmykker folk.

  Har du længe haft lyst til at få en tatovering, kan du i Jernaldermiljøets fantastiske omgivelser få lige præcis den tatovering, du ønsker.
  For at være sikker på at han har tid, skal man bestille tid. Skriv en mail til colindaletattoo@gmail.com og aftal nærmere.

  Læs mere og se mange flere af hans tatoveringer her:
  Hjemmeside: www.skinandbone.dk
  Instagram: @colindaletattoo
  Facebook: Skin and Bone Tattoo

 

 • Det er med glæde, at vi igen i år kan byde velkommen til myremalmsmesteren Jens Jørgen, som er den bedste og en af de eneste, der udvinder jern, som man gjorde i jernalderen.  

  Vores viden om jernudvindingsovne er baseret på tolkninger ud fra de fund, som gøres på arkæologiske udgravninger. Den jernudvindingsovn, vi har i landsbyen, og som Jens Jørgen byggede til jernaldermarkedet sidste år, er den tidligste kendte type kaldet skovmarkovn. Den er blevet brugt i Danmark fra et par hundrede år f.Kr til et par hundrede år e.Kr, hvor man begyndte at bruge en ny slags jernudvindingsovn. 

  Jens Jørgen vil, sammen med hans hjælpere, riste, brænde og smelte myremalmen. En proces, der tager mange timer, hårdt arbejde og masser af sved.  

Colin Dale Tattoo Colin Dale Tattoo
Colin Dale Tattoo Colin Dale Tattoo

Jernalder­miljøet i Vingsted

Jernaldermiljøet i Vingsted er et af Danmarks største rekonstruerede jernaldermiljøer, hvor huse, marker, smedje, offersted og husdyr udgør en hel jernalderbosættelse. Jernaldermiljøet består af en række huse og andre anlæg fra forskellige jernalderlandsbyer i Jylland og ligger smukt mellem græsmarker, opdyrkede agre, sø og skov.

læs mere