vm-loop
læs højtvm-speaker OBS: Arrangementet er afviklet

Få aktiveret dine hjerneceller og dine smagsløg på Vejles Kulturnat, når stadsarkivet, kunstmuseet og biblioteket går sammen om at skabe en ’tre-retters menu’ med guldkorn fra kunstens og kulturens verden.

Husk: Der er aftenåbent til kl. 22.00 på både Kulturmuseet Spinderihallerne og Vejle Kunstmuseum til kulturnatten!

Udnyt chancen til at lære din egen kultur at kende og bliv klogere, berørt og helt sikkert sulten på mere. Undervejs på turen til de tre steder serverer vi lækre sager og tager dig med tilbage til 1800-tallets salonkunst, forbrugskulturen i 70’erne og bøgernes forunderlige verden.

Vi mødes på Vejle Stadsarkiv, Vedelsgade 17, 7100 Vejle og går videre i samlet flok.

1. stop: Forbrugskultur på mælkepoppen

...hos Vejle Stadsarkiv

Arkivar Maria Mejer fortæller om, hvordan vores hverdagsliv er vævet ind i forbrug. I får serveret et historisk perspektiv på vores hverdagsliv og forbrugets udvikling gennem det 20. århundrede via eksempler fra Vejles historie. En milkshake var det nyeste på Mælkepoppen i 1960’erne, og den skal I smage! Bag de unges nye fristed til ungdomskultur og pigtrådsmusik stod Karolines Køkken, der ønskede at fremme forbruget af danske mejerivarer. En nem løsning på et tomt spisekammer leverede Vejle Pølsevogne og en burger fra burgerbaren Hendé på strøget signalerede, at de unge var med på den nyeste trend fra USA i 1980’erne.

2. stop: Nationalromantisk salon

...hos Vejle Kunstmuseum

Vidste du, at nogle af de største danske guldaldermalere holdt til i Vejle? Kunsthistoriker Pernille Rom Bruun sætter scenen for en kunstsalon på Munkebjerg Badehotel i 1880’erne, hvor datidens malere mødtes. Guldaldermalerne havde et projekt. Efter dansk nederlag til Preussen og Østrig i 1864 skulle det danske landskabsmaleri igen samle folket omkring Gud, Konge og fædreland. Det idylliske folkeliv, de vidtstrakte kornmarker, de høje skranter og de dybe dale, den altid dybblå himmel er en del af en fortælling om national identitet, som vi spejler os i dag. Der venter gode oplevelser – også for ganen på Vejle Kunstmuseum.

3. stop: Marcel Proust og madeleinekagen

...hos Vejle Bibliotekerne

Selvom den franske forfatter Marcel Proust blot nåede at blive 51 år gammel, lykkedes det ham med hans omfattende romanværk 'På sporet af den tabte tid' at skrive sig ind i litteraturhistorien. På sporet af den tabte tid er en kompleks størrelse, men til den kulturelle ’tre-retters menu’ vil I få en lettere indgang til romanerne. I får nemlig lov til at smage på madeleinekagen, som spiller så central en rolle i værket, at den er blevet en velkendt figur i litterære kredse. Imens vil Proust-eksperten Neal Ashley Conrad fortælle om madeleinekagens betydning og Marcels Prousts romankunst.

 

Kultur­museet Spinderi­hallerne

Kulturmuseet Spinderihallerne fortæller danmarkshistorien set fra Vejle – fra oldtiden til i går. Det er et museum, hvor ingen siger ”fingrene væk”. Her må du gerne røre og opleve med hele kroppen!

læs mere

Vejle Kunst­museum

Kunst er inspiration! Det er vitaminer og krydderi til livet. Det er smukt. Sjovt. Spændende. Og ikke mindst udfordrende!

læs mere

Andre arrange­menter

Se alle