Foredrag: Vindelevskatten - Guldet der reddede os fra Ragnarok
Hør forskningschef Mads Ravn og detektorfører Ole Schytz fortælle om det verdenshistoriske guldfund fra Vindelev.
Et af Danmarkshistoriens hidtil største, rigeste og flotteste guldskatte er blevet fundet ved Vindelev, lidt uden for Jelling. Det enorme fund på knap 1 kg guld, er af eksperter blevet sammenlignet med Guldhornene.
Ole Ginnerup Schytz havde netop anskaffet sig en metaldetektor, og fik lov til at gå på jorden hos sin gamle klassekammerat. Efter få timer fandt han et af Danmarkshistoriens største guldfund.
Vindelevskatten består bl.a. af underkop-store, flot dekorerede medaljoner, såkaldte brakteater. De forekommer i en teknik og en kombination, der aldrig før er set sammenlignelige eksempler på.
Nogle af genstandene har motiver og runeinskriptioner, der måske henviser til datidens herskere, men som også ifølge nogle af de forskere, der indtil nu har haft mulighed for at undersøge skatten, leder tankerne hen på den nordiske mytologi og guden Odin.
Mange af Skandinaviens største guldfund stammer fra midten af 500-tallet, hvor askeskyen fra et stort vulkanudbrud i året 536 e.kr, skabte en global klimakatastrofe med mange års misvækst og hungersnød.
Klimakatastrofen i 536 fik ifølge mange forskere datidens indbyggere i det nuværende Danmark til at forkaste de gamle magthavere og nedlægge masser af guld i netop denne periode.
Måske for at gemme det for fjender, eller måske for at formilde guderne?
Til dette dobbeltforedrag fortæller detektorfører Ole Schytz den fantastiske historie om hvordan han fandt guldet, og forskningschef på Vejlemuseerne Mads Ravn fortæller om de foreløbige videnskabelige tolkninger og om den fascinerende periode i Danmarkshistorien, hvor guldet blev gravet ned.
Kæmpe guldskat fundet i Vindelev nær Jelling
Et af Danmarkshistoriens hidtil største, rigeste og flotteste guldskatte er netop blevet fundet ved Vindelev, lidt uden for Jelling. Det enorme fund på knap 1 kg guld, bl.a. bestående af kæmpestore medaljoner på størrelse med underkopper, har igen set dagens lys, efter 1500 år i den danske muld.
Læs historien om Vindelevskatten