vm-loop
læs højtvm-speaker

Hele Vejles maler Albert Bertelsen (17. november 1921 - 10. december 2019) har glædet generationer med smukke, morsomme, rammende og betagende billeder. Lige til det sidste var Danmarks ældste kunstner aktiv og en legende, der har sat sit tydelige aftryk på Vejle Kunstmuseums samling.

Som søn af en brødkusk og uddannet malersvend var Albert Bertelsens motiviske fokus det nære og lokale, set gennem erindringens og portrættets briller.

Hans mange karakterfulde tegninger har illustreret mange foreningsblade og plakater og vakt mange genkendelsens smil. Albert Bertelsen var aktiv til det sidste, så sent som i februar 2019 var Albert repræsenteret med 20 nye malerier på en af Danmarks største kunstmesser, Art Herning.

Af respekt for Albert Bertelsens livslange virke som kunstner, hans familie og alle de borgere, der gennem flere generationer har holdt af Alberts kunst, viser Vejle Kunstmuseum i en mindre udstilling et udvalg fra Vejle Kunstmuseums store samling af Albert Bertelsens livsværk, der spænder fra 1950’erne til for kort tid siden.

Udstillingen omfatter malerier, tegninger og tryk, samt et udvalg af Albert Bertelsens skitsebøger og vises fra fredag den 10. januar 2020. Den kan ses frem til og med søndag den 15. marts 2020.

I forbindelse med udstillingen vises også Anne Klysners fine portrætfilm om Albert Bertelsen, som blev skabt i forbindelse med kunstnerens 95-års fødselsdag.

Udstillingen har fokus på portrætter og landskaber. På sin egen, stilfærdige og underfundige måde udtrykker Albert Bertelsens kunst også Vejles folkesjæl, fra et fuldt og helt livs møder med byens og egnens mennesker.

Albert Bertelsens portrætter er ikke alene billeder af de mennesker, Albert mødte gennem et langt liv, men er også et portræt af Vejle og omegn. Landskabsskildringer af den store natur, som Albert oplevede på Færøerne og i Norge, optog ham tilsvarende hele livet. De store, lysende landskaber er ofte skabt med klare farver, som et landskab set gennem tågedis.

Albert Bertelsen døde 10. december 2019, 98 år gammel.

Vejle Kunst­museum

Kunst er inspiration! Det er vitaminer og krydderi til livet. Det er smukt. Sjovt. Spændende. Og ikke mindst udfordrende!

læs mere

Illustration øverst: Udsnit af maleriet 'Perserkatten Goya' (1975) af Albert Bertelsen