vm-loop
læs højtvm-speaker

Antikke kropsidealer i moderne kunstnerisk omfavnelse

Menneskets krop er fantastisk og helt utrolig. Til tider også lidt umulig. De fleste mennesker bestræber sig på at følge de fremherskende skønheds- og kropsidealer, men de færreste tænker nok over, at idealerne har rødder helt tilbage i den græske antik.

Et tidshop på 2500 år

I det gamle Grækenland, for mere end to tusind år siden, blev der skabt monumentale marmorskulpturer, der siden er gået over i verdenshistorien som noget af den vestlige verdens største kunst. De monumentale skulpturers fremstilling af oldgamle skønhedsidealer er en rammesætning for nye vinkler på, hvad krop, køn og idealer kan være. Vejle Kunstmuseum har indlånt afstøbninger af antikke skulpturer fra museer og samlinger i hele landet.

Med et tidshop frem til i dag har Vejle Kunstmuseum inviteret fire kunstnere til at gå i dialog med oldtidens krops- og skønhedsideal. Udstillingen viser nye værker, skabt specielt til udstillingen, af Mia Mai Graabæk, Søren Thilo Funder og Sarah Trahan, samt en nyerhvervet værkserie af Lærke Posselt. Værkerne stiller på hver sin unikke måde spørgsmål til, hvordan vi forholder os til vores krop i dag, og hvordan kropskultur i samfundet påvirker vores måde at arbejde og leve på.

Blufærdighed, forandring og perfektion

I dialog med brugergrupper har Vejle Kunstmuseum indkredset tre temaer, der præger udstillingen: Blufærdighed, forandring og perfektion. I mødet med vores egen krop - og de til enhver tid herskende krops- og skønhedsidealer - konfronteres vi gennem hele livet med forskellige holdninger, der påvirker vores daglige liv med vores egen krop. Med kunstværkerne, både "gamle" og nye, bidrager udstillingen til nye dialoger og bringer nye vinkler på banen, med temaerne som udgangspunkt.

Perfekte atleter og kurvede gudinder

Det gamle Grækenlands krops- og skønhedsideal var baseret på harmoni, symmetri - og i nogle tilfælde matematik. Den græske skulptør Doryforos skabte 'Spydbæreren' på baggrund af matematiske udregninger, som siden blev målestokken for den perfekte krop. Venus af Milo er tilsvarende gået over i historien som eksempel på den perfekte kvindekrop. Virkeligheden var og er nok en anden for de fleste almindelige mennesker.

Men 'Kropumulig Kroputrolig' er ikke en historisk udstilling om den græske oldtid. Det er undersøgelse af den universelle menneskelige tilstand det er at leve i sin krop på godt og ondt. De gamle skulpturer udfordres og iscenesættes i en sanselig og legende scenografi, der inviterer til at gå på opdagelse, både i de fysiske rum og i ens egen krop og sjæl.

De nye værker af samtidskunstnerne Lærke Posselt, Søren Thilo Funder, Mia Mai Graabæk og Sarah Trahan underbygger ligeledes forundring, nysgerrighed og bevidsthed om kroppens udfordringer og potentialer i vores egen tid.

Gisp - det er gips!

De monumentale skulpturer, der er lånt fra Statens Museum for Kunst, Antikmuseet, Thorvaldsens Museum og Kunstmuseum Brandts, er alle skabt i gips. De er afstøbninger efter originale, antikke marmorskulpturer. De fleste af afstøbningerne er lavet i 1800-tallet. Tanken var dengang at dele verdenskunsten med alle de danskere, der ikke havde mulighed for selv at rejse ud og se de originale skulpturer.

Gipsafstøbningerne er kopier, og understreger dermed i sig selv, hvordan vi mennesker kopierer de fremherskende krops- og skønhedsidealer. Samtidig er gipsafstøbninger eksempel på en demokratisk idé om at give alle adgang til kunst og kultur. Derfor er Vejle Kunstmuseum glade for at kunne præsentere disse unikke skulpturer her i Jylland, på en moderne og nytænkende måde.

En begivenhedsrig udstilling

I løbet af udstillingsperioden byder vi på ferieaktiviteter for familier, Bacchanalier for voksne hvor mytefortælling indtages sammen med god mad og vin, koncerter og workshops med bodypercussion og fotografi samt foredrag. Arrangementerne annonceres løbende på museets hjemmeside.

Udstillingen nye værker er skabt af:

  • Lærke Posselt
  • Søren Thilo Funder
  • Mia Mai Graabæk
  • Sarah Trahan

Gipsafstøbningerne er lånt hos

  • Statens Museum for Kunst
  • Antikmuseet
  • Thorvaldsens Museum
  • Kunstmuseum Brandts

Vejle Kunst­museum

Brug et par inspirerende timer på Vejle Kunstmuseum.

Besøg Vejle Kunstmuseum
Tak til udstillingens sponsorer

KROPUMULIG KROPUTROLIG er støttet af Dronning Magrethes og Prins Henriks Fond, Augustinus Fonden, Jorcks Fond, Edith og Godtfred Kirk Kristiansens Fond, Spar Nord Fonden, Ny Carlsberg Fonden, Beckett Fonden og Statens Kunstfond.