vm-loop
læs højtvm-speaker

På jernaldermiljøets sommerhøjskole vil du få en smagsprøve på, hvordan det var at leve i jernalderen.

Arrangementet henvender sig til familier – børn fra 5 år, unge, forældre og bedsteforældre.

I jernalderen levede man som storfamilier, og det kommer I også til. Sammen med andre nutidsfamilier skal I bo på vores tre store jernaldergårde i Jernaldermiljøet i Vingsted vest for Vejle.

Sommerhøjskolen foregår i absolut familietempo, og der er opgaver og udfordringer, der passer til både børn og voksne.

Ud over den moderne morgenmad er dagens øvrige måltider noget, i som familier tilbereder i landsbyen. I skal også være med til at passe dyr og marker, og har i lyst, kan i arbejde med forskellige jernalderhåndværk, som i lærer undervejs. Det kan f.eks. være at fremstille ting i træ, at flette kurve, pottemagerarbejde, væve eller prøve kræfter med hammeren i smedjen.

Alle aktiviteter på familielejren foregår under kyndig vejledning af VejleMuseernes medarbejdere.

Og så vil VejleMuseernes medarbejdere fortælle en masse om jernalderen og sætte gang i sang, lege og spil.

Vi holder to forskellige jernalderlejre: Sommerhøjskolen i uge 28, der er hyggelig og familievenlig, samt Fortidslejren i uge 29, som er mere primitiv og med "meget mere jernalder".

Jernalder­miljøet i Vingsted

Jernaldermiljøet i Vingsted er et af Danmarks største rekonstruerede jernaldermiljøer, hvor huse, marker, smedje, offersted og husdyr udgør en hel jernalderbosættelse. Jernaldermiljøet består af en række huse og andre anlæg fra forskellige jernalderlandsbyer i Jylland og ligger smukt mellem græsmarker, opdyrkede agre, sø og skov.

læs mere