vm-loop
læs højtvm-speaker

Jernaldermiljøet i Vingsted sætter rammen for en tidsrejse tilbage til år 0. Tager I med, vil i komme til at leve (næsten), som man gjorde i jernalderen.

Arrangementet henvender sig til familier – børn fra 5 år, unge, forældre og bedsteforældre.

Der er ingen smutveje, og tingene tager den tid tingene tager. Vi står op med hønsene og går i seng med mørket, og dagen igennem arbejder vi for at overleve. Dyr og marker skal passes, og maden laver vi af de ting, vi finder i naturen såsom fisk, bær, urter og grøntsager. Kornet fra markerne bliver til mel, som vi laver fladbrød af. Måske slagter vi en høne.  

Arbejdsopgaverne udfører vi i fællesskab og med opgaver til store og små jernaldermennesker. Hvis der er tid, kan man prøve kræfter med forskellige jernalderhåndværk. Det kan f.eks. være at fremstille ting i træ, flette kurve, pottemagerarbejde, væve eller prøve kræfter med hammeren i smedjen 

Tiden er en anden, og der findes ingen moderne teknologi. Rigtig jernalderbeklædning er selvfølgelig heller ikke nylon- og bomuldstøj, men alle er klædt i jernaldertøj, som af vævet af uld i smukke mønstre. 

I skal bo og arbejde sammen med andre familier på vores tre store jernaldergårde. Her sover man på halmmadrasser og dejlige, bløde skind, falder i søvn med duften af bål i næsen og vågner op til lyden af svalerne, der suser ind og ud af åbningerne i taget. Man ved ikke, hvad klokken er, men det er også lige meget. 

Så kom med på fortidslejr i Jernaldermiljøet, og oplev på egen krop, hvordan man levede for 2000 år siden.  

Vejlemuseernes medarbejdere vil ugen igennem guide og vejlede jer. 

Vi holder to forskellige jernalderlejre: Sommerhøjskolen i uge 28, der er hyggelig og familievenlig, samt Fortidslejren i uge 29, som er mere primitiv og med "meget mere jernalder".

Jernalder­miljøet i Vingsted

Jernaldermiljøet i Vingsted er et af Danmarks største rekonstruerede jernaldermiljøer, hvor huse, marker, smedje, offersted og husdyr udgør en hel jernalderbosættelse. Jernaldermiljøet består af en række huse og andre anlæg fra forskellige jernalderlandsbyer i Jylland og ligger smukt mellem græsmarker, opdyrkede agre, sø og skov.

læs mere